Працівник не хоче використати щорічну відпустку повністю: як діяти

Якщо працівник відмовився використати своє право на щорічну відпустку, роботодавець має право без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки за графіком відпусток. Адже рішення надавати чи не надавати відпустки належить до компетенції роботодавця.

Працівники зобов’язані своєчасно і точно виконувати розпорядження/накази роботодавця. За їх невиконання працівника можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності (ст. 139 КЗпП).

Роботодавець має право за бажанням працівника замінити частину щорічної відпустки грошовою компенсацією. Однак тривалість фактично використаної частини щорічної відпустки не може бути меншою ніж 24 к. дн. (ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

Приміром, якщо працівник не хоче йти у щорічну відпустку тривалістю 30 к. дн., роботодавець може один раз протягом двох років підряд виплатити йому грошову компенсацію за невикористану частину щорічної відпустки строком 6 к. дн. У цьому випадку роботодавець зобов’язаний видати наказ про надання відпустки працівнику за термінами, узгодженими під час складання графіку відпусток.

Врахуйте, що законодавство не передбачає:

  • терміну давності, після якого працівник утрачає право на щорічні відпустки;
  • заборони використовувати щорічні відпустки, які працівник своєчасно не використав у попередні роки.

Якщо працівник звільняється незалежно від підстав, роботодавець має виплатити йому компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді