Працівник не хоче використати щорічну відпустку повністю: як діяти

Якщо працівник відмовився використати своє право на щорічну відпустку, роботодавець має право без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки за графіком відпусток. Адже рішення надавати чи не надавати відпустки належить до компетенції роботодавця.

Працівники зобов’язані своєчасно і точно виконувати розпорядження/накази роботодавця. За їх невиконання працівника можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності (ст. 139 КЗпП).

Роботодавець має право за бажанням працівника замінити частину щорічної відпустки грошовою компенсацією. Однак тривалість фактично використаної частини щорічної відпустки не може бути меншою ніж 24 к. дн. (ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

Приміром, якщо працівник не хоче йти у щорічну відпустку тривалістю 30 к. дн., роботодавець може один раз протягом двох років підряд виплатити йому грошову компенсацію за невикористану частину щорічної відпустки строком 6 к. дн. У цьому випадку роботодавець зобов’язаний видати наказ про надання відпустки працівнику за термінами, узгодженими під час складання графіку відпусток.

Врахуйте, що законодавство не передбачає:

  • терміну давності, після якого працівник утрачає право на щорічні відпустки;
  • заборони використовувати щорічні відпустки, які працівник своєчасно не використав у попередні роки.

Якщо працівник звільняється незалежно від підстав, роботодавець має виплатити йому компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153066

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22056

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94205

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді