Чи утримувати аліменти під час виплати лікарняних

Страхові кошти, у т. ч. лікарняні, які ФСС зараховує на окремий рахунок роботодавця для подальшої виплати працівникові, не можуть бути спрямовані на виплату аліментів.

Хоч утримання аліментів з лікарняних неможливе, із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, яку виплатили безпосередньо боржнику/фізичній особі, аліменти утримують.

ФСС зараховує матеріальну допомогу на окремий поточний рахунок страхувальника/роботодавця, аби він у подальшому виплатив ці кошти застрахованим особам. Ці кошти не можна спрямовувати на:

  • задоволення вимог кредиторів;
  • стягнення за виконавчими та іншими документами відповідно до закону.

Отже, роботодавець не має права стягувати аліменти безпосередньо із сум матеріального забезпечення на окремому рахунку страхувальника.

Однак роботодавці зобов’язані утримувати аліменти із:

  • заробітної плати боржника;
  • допомоги за державним соціальним страхуванням;
  • допомоги з державного соціального страхування, що виплачують у разі тимчасової непрацездатності за рахунок коштів установ/організацій.

Врахуйте, що стягувати аліменти із суми допомоги з державного соціального страхування в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках можна виключно на підставі рішення про стягнення аліментів.

За інформацією Фонду соціального страхування України

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді