Перевірте, чи захищені носії особистих ключів

Розробник M.E.Doc звернув увагу, що державні установи мають обов’язково перевірити:

  • чи записані особисті/секретні ключі працівників на захищених носіях;
  • чи правильно заповнена Картка підприємства в розділі Довідники програми M.E.Doс. У картці, зокрема, має бути вказана форма власності установи, яку обирають із Довідника.

Бюджетні установи, діяльність яких пов’язана з набуттям, зміною чи припиненням прав/обов’язків осіб, мають застосовувати виключно засоби кваліфікованого електронного підпису/печатки. Вони захищають записані на них дані від несанкціонованого доступу, безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання (п. 2 ст. 17 Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII).

Державні установи використовують для:

  • засвідчення чинності відкритого ключа — лише кваліфікований сертифікат відкритого ключа;
  • діяльності, пов’язаної з набуттям, зміною чи припиненням прав/обов’язків осіб та для інформаційного обміну з іншими юридичними особами, — виключно захищені носії особистих ключів (п. 4 Порядку використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 19.09.2018 № 749).

Захищений носій особистих ключів — засіб кваліфікованого електронного підпису/печатки, призначений для зберігання особистого ключа. Його можна придбати у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг «ЦСК «Україна».

За інформацією розробника M.E.Doc

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55373

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді