Працівник загубив трудову книжку: як заповнити дублікат

Працівник, який втратив трудову книжку, одразу має заявити про це роботодавцю за місцем останньої роботи. Не пізніше ніж за 15 днів після заяви роботодавець має видати працівнику іншу трудову книжку/вкладиш до неї з написом «Дублікат» у правому верхньому кутку першої сторінки.

Роботодавець зобов’язаний сприяти працівникові в одержанні документів, які підтверджують стаж його роботи, що передував останньому працевлаштуванню.

Скачати зразок довідки про страховий стаж

У дублікат трудової книжки/вкладиш роботодавець вносить тільки ті дані, що є у документах, а саме:

  • у розділи «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» і «Відомості про заохочення» — записи про роботу, нагородження і заохочення за місцем останньої роботи на підставі раніше виданих наказів/розпоряджень;
  • у графу 3 розділу «Відомості про роботу» — запис про загальний стаж роботи працівника до влаштування на останнє місце роботи, який можна підтвердити документами;
  • загальний стаж роботи роботодавець записує сумарно — зазначає загальну кількість років, місяців, днів роботи без уточнення, на якому підприємстві, в які періоди часу і на яких посадах працював у минулому власник трудової книжки.

Роботодавець описує загальний стаж, підтверджений належно оформленими документами, за окремими періодами роботи у графах:

  • 2 — дата прийняття на роботу;
  • 3 — найменування підприємства, де працював працівник, а також цех/відділ і посаду працівника. Відповідний запис вносять, якщо працівник переводився на іншу постійну роботу на тому самому підприємстві;
  • 2 — дату звільнення;
  • 3 — причину звільнення, якщо в документах працівника є такі дані;
  • 4 — найменування, дату і номер документа, на підставі якого він провів відповідні записи у дублікаті.

Якщо трудова книжка/вкладиш до неї стала непридатною — обгоріла/розірвана/забруднена, — останній роботодавець видає працівнику дублікат трудової книжки/вкладиш до неї. На першій сторінці непридатної трудової книжки роботодавець вказує надпис «Замість видано дублікат», а книжку повертає її власнику.

За інформацією Управління Держпраці у Тернопільській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153071

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74912

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22059

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94209

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді