МОЗ обмежить ціни на ліки з Нацпереліку

Уряд ухвалив рішення про регулювання цін на ліки з Національного переліку основних лікарських засобів (далі – Нацперелік). Для цих ліків з 1 липня МОЗ встановлюватиме граничні ціни.

Обмеження цін діятиме на закупівлі ліків закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти.

МОЗ регулюватиме ціни за моделлю референтного ціноутворення. Для цього порівнюватиме ціни на ліки в Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії та визначатиме ціну, що їх не перевищує.

Обмеження стосуватиметься лише тих ліків:

  • ціна на які у нас вища, ніж ціни в перелічених країнах;
  • обсяги продажів за якими за рік становлять понад 5 млн грн.

Електронний сервіс «Єдиний закупівельний словник»

Граничну ціну на ліки з Нацпереліку встановлюватимуть на основі середньої ціни трьох найменших значень з п’яти країн, в яких фахівці порівнюватимуть такі ціни. Додатково застосовуватимуть понижуючий коефіцієнт 0,8 з огляду на рівень доходу і платоспроможності населення в Україні.

Референтну ціну МОЗ розраховуватиме для міжнародних непатентованих назв (МНН). Перелік МНН з референтним ціноутворенням оновлюватимуть один раз на рік, а застосовуватимуть протягом бюджетного року.

Отже, на першому етапі держава регулюватиме ціни на ті ліки, на які за даними Prozorro витрачено понад 5 млн грн державних коштів. Утім, референтну ціну як граничну встановлять лише для тих МНН та форм випуску, ціна на які в Україні вища за референтну.

Очікується, що державне регулювання цін на популярні препарати допоможе заощадити близько 214 млн грн. За ці кошти заклади зможуть придбати більше ліків з Нацпереліку.

Джерело: офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
4818

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4259

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді