Що змінилось у державних закупівлях ліків — пояснює МОЗ

У МОЗ розповіли про зміни в державних закупівлях ліків, а також те, як з їх допомогою збільшили доступ пацієнтів до безоплатних ліків.

Державні закупівлі МОЗ декілька років проводить через міжнародні організації — Програму розвитку ООН (ПРООН), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Crown Agents. Це дало змогу заощаджувати до 40% бюджетних коштів і купувати ще більше необхідних ліків.

Які зміни у закупівлях посприяли позитивним результатам?

Перша. Відкриті тендери. Вони збільшують ефективність закупівель ліків, дають змогу. закуповувати ті самі ліки значно дешевше, а на заощаджені кошти купувати ліки додатково.

Друга. Завчасне планування. Торік МОЗ вперше до нового року затвердило всі програми номенклатури закупівель на 2019 рік. Тому закупівлі розпочались раніше, а ліки швидше були закуплені і доставлені у лікарні.

Третя. Оновлення номенклатури. МОЗ:

  • переглянуло список лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються в рамках державної програми, на їх відповідність міжнародним клінічним протоколам/настановам;
  • оцінило економічну доцільність засобів та доказовість, взаємозамінність тих чи інших номенклатурних позицій.
  • проаналізувало номенклатуру на предмет наявності дискримінаційних характеристик, що обмежували конкуренцію на торгах.

Четверта. Нові підходи до обрахунку потреби в ліках. МОЗ спільно з аналітиками КШЕ розробили методику обрахунку потреби додатково для 15 напрямів закупівлі ліків за бюджетні кошти 2019 року.

П’ята. Переглянутий склад експертів, що супроводжують державні закупівлі. На початку 2019 року МОЗ ініціювало формування груп експертів та фахівців із супроводу закупівель лікарських засобів та медичних виробів на основі нових підходів та критеріїв.

Шоста. Створено ДП «Медичні закупівлі України». Воно допомагатиме медзакладам в регіонах підвищувати ефективність використання місцевих видатків на закупівлю ліків і медвиробів.

Сьома. Моніторинг залишків ліків у реальному часі. МОЗ ініціювало розробку інформаційно- аналітичної системи обліку залишків e-Stocks. Триває процедура тендеру на обрання розробника системи, а запуск системи очікується на кінець 2019 року. Система дасть змогу в реальному часі моніторити залишки ліків, закуплених за державні кошти в кожній лікарні, яка їх отримує.

Джерело: офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3902

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35196

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5891

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29462

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді