Як правильно заповнити поле «Призначення платежу» у розрахунковому документі

Податківці звертають увагу, що, зокрема, під час сплати податків, зборів, ЄСВ, поверненні помилково або надміру зарахованих коштів, установи мають слідкувати чи правильно вони заповнили поле «Призначення платежу» розрахункового документа.

Правила заповнення цього документа встановлює Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затверджений наказом Мінфіну від 24.07.2015 № 666 (далі — Порядок № 666).

Тож, коли заповнюєте призначення платежу розрахункового документа, вкажіть:

  • у полі № 1 — службовий код (знак) «*» — ознака платежу;
  • у полі № 2 — розділовий знак «;» та код виду сплати — формат ссс — тризначне число);
  • у полі № 3 —розділовий знак «;» та один з реквізитів:
  1. код клієнта за ЄДРПОУ — доповніть зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8;
  2. РНОКПП (завжди має 10 цифр) або серію та номер паспорта громадянина України — для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права проводити будь-які платежі за серією та номером паспорта;
  3. реєстраційний/обліковий номер платника податків, який присвоює контролюючий орган — завжди має 9 цифр;
  • у полі № 4 —розділовий знак «;» та роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Кількість знаків, ураховуючи зазначені вище поля і розділові знаки, обмежена довжиною поля «Призначення платежу» електронного розрахункового документа системи електронних платежів НБУ, а символ «;» використовувати не можна.

У разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов’язково вказується код класифікації доходів бюджету.

Коли заповнюєте поля, не допускайте пропуски/пробіли між словами та службовими знаками.

За інформацією ГУ ДФС у Дніпропетровській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47626

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36418

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6965

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3121

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
54109

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді