Чи можна сплатити за електричну енергію авансом

Електрична енергія — це товар, призначений для купівлі-продажу (ст. 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII).

Споживач оплачує електричну енергію, яку фактично відпустили за даними комерційного обліку, за умовами договору про постачання електричної енергії за однією із форм:

  • планові платежі з наступним перерахунком/остаточним розрахунком;
  • оплата;
  • попередня оплата з остаточним розрахунком (Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312, далі — Правила).

Тобто споживач не зобов’язаний попередньо оплачувати електричну енергію. Це можливо тільки за взаємною згодою сторін.

Однак Казначейство звертає увагу, що розпорядники та одержувачі бюджетних коштів у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти можуть передбачити попередню оплату лише у разі закупівлі, зокрема, на строк не більше одного місяця інших товарів вартістю до 100 тис. грн та інших робіт і послуг, якщо розмір такої оплати не перевищує 30% їх вартості (пп. 1 п. 1 постанови КМУ «Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» від 23.04.2014 № 117).

Джерело: лист Казначейства «Щодо здійснення попередньої оплати за електричну енергію» від 18.03.2019 № 16-10-11/4879

Закупівля комунальних послуг, електроенергії, природного газу — 2019

Закупівля електроенергії: які ліцензії й у кого треба перевірити
Ярослава ДУБРОВАексперт з питань публічних закупівель. Досвід роботи у Департаменті внутрішнього фінансового контролю та аудиту виконавчого органу Київської міської ради, (КМДА), Державній фінансовій інспекції, Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України
Як проводити закупівлю електроенергії за новими правилами? Як правильно закупити природний газ? Які особливості закупівлі теплопостачання, водопостачання, водовідведення слід врахувати? Убезпечте себе від ризиків під час закупівель товарів і послуг на 2019 рік.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38774

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12042

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді