Із 01.07.2019 нещасні випадки розслідуватимуть за новим Порядком

Нову редакцію Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві КМУ затвердив постановою від 17.04.2019 № 337. Він набуде чинності 01.07.2019.

За новим порядком розслідуватимуть нещасні випадки, що сталися з застрахованими особами, а саме з:

  • найманими працівниками;
  • фізичними особами — підприємцями;
  • особами, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • членами фермерських господарств;
  • особами, які працюють на умовах цивільно-правового договору та ін.

Рішення, за яким нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання чи отруєння визнаватимуть пов’язаним чи не пов’язаним із виробництвом, прийматиме комісія/спеціальна комісія шляхом голосування простою більшістю голосів.

Також нова редакція:

  1. передбачає строк давності для розслідування нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань — три роки з дня, коли настав нещасний випадок. Його не застосовуватимуть тільки якщо факт нещасного випадку встановив суд;
  2. збільшує термін для проведення розслідування комісією до 5 р. дн. замість 3 р. дн., як було раніше. А спеціальною комісією — до 15 р. дн. замість 10 р. дн.;
  3. зменшує кількість документів, які оформлюють за результатами роботи комісії з розслідування. Достатньо буде акту за формою:
  • Н ‑1/П, якщо нещасний випадок пов’язаний із виробництвом;
  • Н-1/НП, якщо нещасний випадок не пов’язаний із виробництвом.

4 скасовує Форму акту Н-5.

ФСС звертає увагу, що рівень професійної захворюваності у І кварталі 2019 року зріс на 22,2% порівняно з тим же періодом минулого року. Кількість нещасних випадків на виробництві зменшилась на 4,7%, кількість смертельних нещасних випадків – на 1,1%.

За інформацією офіційного порталу ФСС

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
195030

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
30610

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді