Кваліфікований сертифікат відкритого ключа: чи можна отримати за довіреністю

Податківці роз’яснили, чому особа, яка за довіреністю представляє інтереси юридичної особи, установи, організації, органу місцевого самоврядування (далі — установа) не може отримати кваліфікований сертифікат відкритого ключа (далі — сертифікат) на її посадових осіб.

Кваліфікований надавач електронних довірчих послуг (далі — надавач) не може сформувати та видати кваліфікований сертифікат відкритого ключа, якщо не проведе ідентифікацію особи, дані якої він містить (п. 1 ст. 22 Закону України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10. 2017 № 2155-VIII, далі — Закон № 2155).

Коли надавач перевіряє цивільну правоздатність та дієздатності установи, він має:

  • ознайомитись з інформацією про юридичну особу, яку містить в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР);
  • пересвідчитись, що обсяг її цивільної правоздатності та дієздатності є достатнім, аби сформувати та видати сертифікат (п. 5 ст. 22 Закону № 2155).

Надавач, який формує та видає сертифікат, має ідентифікувати особу уповноваженого представника установи та перевірити обсяг його повноважень — за документом або за даними з ЄДР (п. 6 ст. 22 Закону № 2155).

Надавач проведе ідентифікацію фізичної особи, яка звернулася, аби отримати послуги формування сертифіката, якщо вона буде особисто присутньою і матиме паспорт громадянина України або інший документ, який підтверджує її особу чи спеціальний статус особи (п. 2 ст. 22 Закону №2155).

Отже, уповноважений представник установи не може отримати за довіреністю сертифікати на посадових осіб чи інших працівників установи, оскільки надавач вимагатиме, аби вони були присутні особисто.

За інформацією ГУ ДФС у Тернопільській області

image57

Інструкції заповнення й зразки, що знадобляться для звітності:

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2441

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
49764

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
13112

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
75389

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57099

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді