Компенсація за найм житла поліцейським: що з ПДФО

Податківці роз’яснили, чи оподатковувати ПДФО компенсацію за найм житла, яку органи поліції виплачують поліцейським без власного житла в населеному пункті, де вони проходять службу, і винаймають житло за договором житлового найму відповідно до Закону України «Про Національну поліцію» від 02.07.2015 № 580-VIII.

Компенсацію виплачують щомісяця у поточному місяці за попередній у розмірі фактичних витрат, але не більше розмірів, які визначає пункт 2 Порядку виплати та визначення розміру грошової компенсації поліцейським за найм ними житла, затверджений Постановою КМУ від 24.10.2018 № 866.

До доходів, які оподатковують ПДФО, зокрема, відносять:

  • дохід у вигляді вартості використаного житла, інших об’єктів матеріального/нематеріального майна, які роботодавець надає особі у безоплатне користування, або у вигляді компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли роботодавець надає їх за умовами трудового /колективного договору чи відповідно до закону (пп. «а» пп. 164.2.17 ПК)
  • інші доходи, крім тих, які не оподатковують відповідно до статті 165 ПК (пп. 164.2.20 ПК).

Доходи у вигляді сум грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, які поліцейські отримують у зв’язку з тим, що несуть службу, стаття 165 ПК не містить. Тож оподатковуйте їх ПДФО як інші доходи на загальних підставах  за ставкою 18% (пп. 164.2.20, п.167.1 ПК).

Суми ПДФО, які утримують із грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних, зокрема, поліцейськими у зв’язку з тим, що вони виконують обов’язки служби, роботодавець має відшкодувати (п. 168.5 ПК).

Однак, оскільки щомісячна компенсація поліцейським не пов’язана з виконанням обов’язків служби, суми ПДФО, які утримали з цих доходів, не відшкодовуйте.

За інформацією ГУ ДФС у Житомирській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14526

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
348244

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48534

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
38427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді