Держаудитслужба просить посилити відповідальність замовників

За останні пів року під моніторинг закупівель Держаудитслужби потрапили майже 4,3 тис. закупівель. У результаті за висновками аудиторів замовники відмінили процедур закупівель загальною очікуваною вартістю майже 5,4 млрд грн та більш як на 660 млн грн розірвали договорів.

Аудитори визнають, що моніторинг — ефективний засіб у запобіганні порушенням. Однак треба ще вдосконалити:

  • функціональні можливості електронного кабінету — практична робота в ньому виявила чимало проблем та недоліків, які потребують технічного розв’язання;
  • ризикорієнтовану систему відбору процедур — технічні можливості ЕСЗ не дають змоги впровадити автоматичні індикатори ризиків, які свідчили б про наявність ознак порушень під час кваліфікації учасників та подальшого вибору переможця.

Перелік автоматичних індикаторів ризиків

Найефективніші результати мав моніторинг, проведений за інформацією із електронної системи закупівель.

Держаудитслужба наразі надіслала Мінекономрозвитку низку пропозицій, аби вдосконалити проведення та реалізацію моніторингу закупівель, механізм попередження порушень та посилити відповідальність замовників за невиконання ними вимог законодавства.

У разі таких порушень, як закупівля товарів, робіт і послуг без застосування визначених законодавством процедур та неоприлюднення, порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства, органи держфінконтролю можуть складати протокол про адміністративне правопорушення за статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Однак доволі часто зробити це їм не вдається через брак доступу до необхідних персональних даних порушників.

Джерело: Єдиний вебпортал органів виконавчої влади України

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Індикатори ризиків - алгоритм при моніторингу закупівель

Моніторинг закупівлі може початися внаслідок спрацювання ризик-індикаторів, які визначаються системою в автоматичному режимі на основі закладених алгоритмів. Індикатори ризиків допомагають Держаудитслужбі відібрати ті процедури закупівлі, у яких замовники припустилися порушення або ж потенційно можуть це зробити. Далі — такі процедури досліджують аудитори під час моніторингу закупівель та приймають остаточне рішення.
5547

Моніторинг державних закупівель: приклади висновків ревізорів

До вашої уваги приклади висновків аудиторів, коли тендерна документація не відповідає вимогам Закону; супровідні документи містять помилки; процедура закупівлі вибрана неправомірно. Аналізуйте і не повторюйте порушень
1881

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді