Працівник хоче перенести відпустку на інший період: як діяти

Черговість відпусток визначайте і затверджуйте графіками, які доводьте до відома всіх працівників. Коли складаєте графіки, ураховуйте інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Калькулятор днів щорічної відпустки

Конкретний період, у який надаєте щорічні відпустки у межах, які установили графіком, узгоджуйте з працівником. Про дату початку відпустки письмово повідомте працівника не пізніше ніж за два тижні до терміну, який встановили графіком.

Заробітну плату працівникам за час відпустки виплачуйте не пізніше ніж за 3 дні до її початку (ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-В).

Якщо порушите встановлені терміни виплати заробітної плати, виплатите її не в повному розмірі або порушите інші вимоги законодавства про працю, отримаєте штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Встановлені графіком терміни, у які надаєте відпустки, змінюйте:

  • за узгодженням сторін трудового договору;
  • якщо виникли обставини, які змушують перенести щорічну відпустку.

Суми, які нарахували працівнику за час відпустки/частину відпустки, виплачуйте йому до відпустки, якщо інше не передбачили угодою з таким працівником.

Тож якщо працівник просить перенести відпустку на інший період чи надати її в стислі терміни і роботодавець не заперечує, то ініціюйте, аби працівник в заяві на відпустку вказав, що він бажає одержати заробітну плату за неї в терміни, які погодив із роботодавцем. Тоді, якщо виплатите зарплату пізніше, ніж за 3 дні до початку відпустки, це не буде порушенням законодавства про працю.

За інформацією Управління Держпраці у Львівській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді