Страховий стаж для лікарняних: чи зараховувати період військової служби

До страхового стажу, від якого залежить розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших видів матеріального забезпечення, з 01.01.2016 потрібно зараховувати період військової служби.

Скачати зразок довідки про страховий стаж

Умови, за якими маєте визначати страховий стаж для оплати лікарняних, визначає стаття 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105.

Страховий стаж обчислюйте в місяцях за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — за законодавством, яке діяло раніше.

Так, законодавство, яке діяло раніше, визначало, що до страхового стажу слід зараховувати, зокрема, період служби до 28.01.2001.

Із 01.01.2016 до страхового стажу зараховуйте, зокрема, період сплати ЄСВ із:

  • грошового забезпечення за осіб, які проходять військову службу та службу в органах МВС;
  • державної допомоги при народженні дитини за осіб, які не перебувають у трудових відносинах;
  • державної соціальної допомоги на догляд за дитиною з інвалідністю.

Аби його обчислити, скористайтесь формою «Дані про трудовий стаж» (додаток 9 Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою ПФУ від 18.06.2014 № 10-1).

Не зараховуйте до стажу період служби з 28.01.2001 по 31.12.2015 та період отримання допомоги — до 31.12.2015, оскільки такі особи не підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

За інформацією Фонду соціального страхування України

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40361

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
196191

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
31240

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді