Виплата декретних у 2023 році

UA RU
Декретні виплати: ➤ підстава для нарахування ➤ тривалість декрету ➤ розрахунок декретних ➤ обмеження розміру декретних ➤ приклади розрахунку ➤ лікарняні та допомога по вагітності під час війни

Нарахування допомоги по вагітності та пологам («декретних») можливе за наявності:

  • заяви працівниці на надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • наказу про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • листка непрацездатності, відкритого у зв’язку з вагітністю та пологами.

Що змінилося у соціальному страхуванні у 2023 році

Найголовніше нововведення — перехід функцій соціального страхування від ФСС до Пенсійного Фонду України. З першого дня року сили набули Закон України № 2620-IX «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і Постанова від 02 грудня 2022 р. № 1350 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»

Отже, Фонд соцстраху припиняє свою діяльність, і відтепер розглядом заявок щодо лікарняних і декретних займається Пенсійний фонд України. Ось що потрібно знати роботодавцю:

  • проходити перереєстрацію не потрібно. Дані ФСС автоматично передані у Пенсійний фонд.
  • базові правила нарахування виплат не зазнали змін. Це стосується процесу обчислення максимальних і мінімальних декретних
  • прийняттям рішення щодо оплати тепер займається роботодавець (уповноважена ним особа), а не Комісія соцстрахування на підприємстві. На це у нього є 3, а не 10 днів, як раніше.
  • фінансування страхувальників здійснюється впродовж 3, а не 10 днів.

Для подання заяв-розрахунків роботодавець не повинен укладати з ПФУ договір про визнання КЕП, як у випадку з ФССУ.

Заява на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Щодо заяви — краще, аби вона була. Хоча листок непрацездатності і є сам собою підставою для надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, але працівниця може свідомо продовжувати працювати певний час з тих чи інших міркувань. Вона має право сама вирішувати, коли у неї буде день початку такої відпустки. Також можливі випадки, коли працівниця повідомляє про лікарняний із запізненням.

Заява на надання відпустки від працівниці обов’язкова

Крім того, допомога по вагітності і пологам нараховується з дня, коли відпустка фактично почалася за наказом, а не дня, який вказаний у листку тимчасової непрацездатності. Однак у такому випадку від Пенсійного фонду (даліФонд) оплата буде меншою, ніж за стандартні 126 к. дні. Наприклад, лікарняний відкритий 18.01.2023, але працівниця вирішила, що їй краще отримати ще й січневу премію та подала лікарняний пізніше, йде у декретну відпустку з 01 лютого 2023 року. Тоді їй буде оплачено 112 к. днів відпустки, а не 126. За 14 к. днів січня вона отримає зарплату й бажану премію.

Отже, наявність заяви працівниці зніме можливе питання при перевірці, чому декретна відпустка почалася пізніше, аніж за листком непрацездатності.

Через це заява та наказ щодо такої відпустки – обов’язкові. Про заяву згадує у своєму роз’ясненні Мінсоцполітики.

Порядок оформлення документів для нарахування декретних

Листок непрацездатності, як правило, відкривається з 30-го тижня вагітності. Після того, як працівниця вирішила, коли хоче піти у відпустку, вона:

  1. повідомляє бухгалтера про вже відкритий листок непрацездатності, аби він перевірив його в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);
  2. пише заяву;
  3. зазначає дату, з якої бажає піти у декретну відпустку, але не раніше дня, з якого відкритий лікарняний.

Керівник установи видає відповідний наказ. Потім порядок дій такий:

  • слід дочекатися статусу електронного листка непрацездатності «Готовий до сплати». Для листків непрацездатності з причиною «Вагітність і пологи» (код 2) він настає через 7 днів після дати відкриття (п. 1 Розділу ІІІ Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234). Це відрізняє такі листки непрацездатності від звичайних, де 7 днів відраховуються з дати закриття;
  • рішення про призначення допомоги по вагітності та пологам тепер приймає не Комісія соцстрахування, а роботодавці/уповноважені ними особи. На це відводиться 3 дні з дня отримання лікарняним статусу «Готовий до сплати» (видачі);
  • бухгалтер складає й подає до Фонду заяву-розрахунок, одночасно через е-кабінет ПФУ можна зазначати 200 листків непрацездатності;
  • слід дочекатися коштів із Фонду, які мають бути зараховані на окремі поточні рахунки, відкриті страхувальниками в установах банків для зарахування страхових коштів, протягом 3 днів.

Розрахунок допомоги по вагітності та пологам (декретних) здійснюється з дати початку відпустки, зазначеної у наказі, а не з дати відкриття листка непрацездатності.

Через воєнний стан жінка, яка перебуває за кордоном, може дистанційно відкрити лікарняний. Їй потрібно надати лікарю документ, що підтверджує вагітність, аби він створив МВТН для автоматичного формування е-лікарняного.

Як визначається 7-денний термін

Зверніть увагу, що 7-денний термін щодо зміни статусу листка непрацездатності в ЕСОЗ відраховується не з дня відкриття, а з наступного за ним дня. Наприклад, для листка непрацездатності, який відкрито 18 січня 2023 року, строк відраховується з 19 січня 2023 року. Статус «Готовий до сплати» такий лікарняний має отримати 26 січня 2023 року, тобто на 8-й день відліку (див нижче часову шкалу). Термін може бути подовжений, якщо лікарем будуть внесені зміни до медичного висновку, що у ситуації з вагітністю та пологами врядчи буде. З цього дня листок непрацездатності вважається виданим.

З ЯКОГО ДНЯ ЛИСТОК НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ «ВАГІТНІСТЬ І ПОЛОГИ» СТАЄ ГОТОВИМ ДО СПЛАТИ

дата відкриття

7-денний термін

статус «Готовий до сплати» (день видачі)

18

19

20

21

22

23

24

25

26

Лікарняний по вагітності та пологам

Розрахунок лікарняних по вагітності та пологах у 2023 році залежить від тривалості декретної відпустки, яка різниться залежно від особливостей страхового випадку.

Якщо вагітній працівниці відпустку надають з дня, що зазначений у листку непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами (це стандартний випадок), її тривалість становить:

  • 126 к. дн. — для вагітної працівниці (рахується 70 к. дн. до пологів, а 56 к. дн. – після, лікарняний один);
  • 126 к. дн. + 14 к. дн. (всього 140 к. дн.) — якщо було ускладнення пологів, наприклад передчасне народження. Надається два лікарняних: стандартний лікарняний до пологів + після пологів додатковий (14 к. дн.). При цьому кесарів розтин ускладненням не вважається;
  • 180 к. дн. — для вагітної працівниці, яка має статус постраждалої внаслідок аварії на ЧАЕС.

Тривалість декретної відпустки для усіх страхових випадків ми навели в таблиці нижче.

Види оплачуваних «декретних» відпусток

Страховий випадок

Тривалість

листка

непрацездатності,

к. дн.

Підстава*

Відпустки по вагітності та пологам

Вагітність та пологи

126

(70 –до пологів та 56 – після пологів)

п. 1 ст. 25 Закону № 1105; п. 6.1 Інструкції № 455

Вагітність та пологи жінок, які належать до I-ІІІ категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

180

(90 –до пологів та 90 — після пологів)

п. 1 ст. 25 Закону №1105;

п. 6.3 Інструкції № 455

Передчасні або багатоплідні пологи, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді (крім жінок І-Ш категорій постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС)

140

(70 – до пологів та 70 – після пологів)

п. 1 ст. 25 Закону №1105;

п. 6.2 Інструкції №455

Вагітність та пологи жінок, які не спостерігались з приводу вагітності до дня пологів, а також:

56

п. 6.4 Інструкції № 455

  • у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді

70

  • у разі якщо вагітна належить до категорії жінок І-ІІІ категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС

90

Передчасні пологи (до 30 тижнів вагітності):

п. 6.5 Інструкції № 455

  • у разі народження живої дитини

140

  • у випадку мертвонародження при таких пологах

70

Відпустки по усиновленню (жінки й чоловіки):

Усиновлення дитини протягом двох місяців з дня її народження:

п. 2 ст. 25 Закону № 1105;

п. 6.11 Інструкції № 455, також ст. 182 КЗпП

  • ОДНІЄЇ дитини

56

  • двох і більше дітей

70

  • усиновлення жінками, винесеними до І-Ш категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

90

Інші відпустки

Операція штучного переривання вагітності на бажання жінки, а також:

3

п. 6.7 Інструкції № 455

  • у разі виникнення ускладнень па час операції чи в післяабортному періоді

увесь період

  • з інших причин, у т. ч. за медичними або соціальними показаннями

увесь період

п. 6.8 Інструкції № 455

Нормативні документи:

 

Усі 126 к. днів декретних оплачуються за рахунок Фонду.

Тривалість декретної відпустки по усиновленню

Нарахування декретних можливе і тоді, коли жінка не вагітна, а усиновила дитину чи дітей. Декретна відпустка по усиновленню такої працівниці розпочинається з дня усиновлення і триває:

  • 56 к. дн. — якщо усиновлено одну дитину;
  • 70 к. дн. — якщо усиновлено двоє чи більше дітей;
  • 90 к. дн. — якщо дитину чи дітей усиновила жінка, яка має статус постраждалої внаслідок аварії на ЧАЕС.

Однак при усиновленні підставою є не листок тимчасової непрацездатності, а документ, що підтверджує усиновлення (копія рішення суду про усиновлення). Строк для надання заяви залишився той самий – 3 місяці з дня набрання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини. В усьому іншому документальний порядок оформлення таких відпусток (заява, наказ, документи по Фонду) співпадає. Однак, якщо працівник порушить даний 3-місячний строк, відпустка не надається.

До речі, у декретну «відпустку» може піти також і чоловік. Йому тоді також нараховується допомога від Фонду. Документальне оформлення таке ж саме.

Розрахунок декретних 2023

Допомогу по вагітності та пологах нараховуємо у розмірі 100% середньої зарплати (доходу) працівниці, а тому сума денної виплати дорівнюватиме сумі середньоденної зарплати. Розмір декретних виплат розраховується так:

декретні виплати = тривалість декретної відпустки (у к. днях) × сума середньоденної зарплати

Щоб нарахування декретних здійснити правильно, слід знати, які виплати можна враховувати, та бути уважним під час визначення середньоденної зарплати. Її обчислюємо за Порядком обчислення середньої зарплати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі Порядок № 1266).

Сума середньоденної виплати залежить від розрахункового періоду і виплат, які нараховані за місяці цього розрахункового періоду.

Розрахунковий період — це 12 календарних місяців, що передують місяцю надання декретної відпустки. Його обчислюють у календарних днях та обов’язково виключають календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин. Тобто щоб розрахунок декретних був правильним, слід виключити такі дні:

  • тимчасової непрацездатності (лікарняного);
  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (декретної відпустки);
  • відпустки для догляду за дитиною до трьох та шести років;
  • відпустки без збереження заробітної плати;
  • з 1 січня 2023 року в розрахунковий період не включається строк (календарні дні), на який була призупинена дія трудового договору в зв'язку з військовою агресією РФ проти України (варто уважно передивитися роз'яснення ПФУ з цього питання).

Наприклад, якщо працівниця йде у декрет 18.01.2023 року, то розрахунковий період буде січень 2022-грудень 2022. Якщо вона йде у декрет 18.02.2023 року – лютий 2022-січень 2023 і т.д. Це все 365 к. днів. Однак, якщо працівниця в цей період мала 6 днів лікарняного та 10 днів відпустки за власний рахунок, то тривалість розрахункового періоду уже беремо 349 к. днів (=365 – 6 – 10) і т.д.

Щодо святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП):

Та якщо працівниця перебуває у трудових відносинах менший період за 12 календарних місяців, під час нарахування декретних виходимо з розрахункового періоду, що дорівнює повним календарним місяцям. Якщо вона перебуває у трудових відносинах менше календарного місяця, розрахунковим періодом буде фактично відпрацьований час.

Дні минулих лікарняних (та самі лікарняні), дні відпусток за свій рахунок у розрахунку декретних участі не беруть.

Обчислюючи середньоденну виплату, беремо до уваги лише зарплату за місяці розрахункового періоду, на яку нараховано ЄСВ. Розрахунок декретних проводимо із цієї зарплати, але виключаємо такі виплати:

  • оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності (лікарняних за рахунок установи);
  • допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняних за рахунок Фонду);
  • допомоги по вагітності та пологах (декретних);
  • виплат (премії, відпускні тощо), нарахованих у місяці, якщо його повністю вилучено з розрахункового періоду. Наприклад, працівниця повний місяць не працювала, перебуваючи на лікарняному (у відпустці без збереження), але отримала квартальну/річну премію. Така премія не враховується;
  • матеріальна допомога разового характеру (на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, на вирішення соціально-побутових питань), яка не обкладається ЄСВ.

Таким чином, середньоденну виплату розрахувати просто:

середньоденна виплата (зарплата) = дозволені виплати за розрахунковий період / (тривалість розрахункового періоду – дні, які слід виключити)

Калькулятор днів щорічної відпустки

Обмеження розміру середньоденної виплати у розрахунку декретних 2023

Розрахунок декретних залежить від розміру заробітної плати працівниці та її страхового стажу протягом 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку.

Так, сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку (п. 2 Порядку № 1266). Якщо середня «недотягує» до мінімуму, то для обчислення середньої тоді використовується цифра 30,44 – це середньомісячна кількість к. днів (п. 4 Порядку № 1266):

середньоденна виплата (зарплата) = мінімальна зарплата ÷ 30,44

Якщо працівниця протягом 12 місяців перед вагітністю має страховий стаж менше 6 місяців, то з’являється максимальне обмеження — двократний розмір мінімальної зарплати на час виходу у декретну відпустку.

Отже, мінімальна середньоденна зарплата складає: 6700 (мінімальна зарплата в місяць) ÷ 30,44 = 220,11 грн. Впродовж року значення мінімальної зарплати не змінюватиметься, тому можна орієнтуватися на загальну суму мінімальних виплат за 126 днів — 220,11*126 = 27733,86 грн.

Максимальна середньоденна зарплата — це максимальна база нарахування ЄСВ (100 500 грн), поділена на 30,44. Отже, у 2023 році вона складає 3301,58 грн. Діє максимальне обмеження, як і для лікарняних, – середньоденна виплата не може бути більшою за максимальну величину бази нарахування ЄСВ з її розрахунку в останньому місяці розрахункового періоду (п. 4 Порядку № 1266). Насьогодні це 15 мінімальних заробітних плат.

Розрахунок цих всіх обмежень для 2023 року для декретних за 126 к. днів наведений у таблиці нижче.

Мінімальні та максимальні декретні виплати за 126 к. днів у 2023 році

Місяць 2023 року, у якому настав страховий випадок

Декретні виплати за 126 к. днів, грн

мінімальні*

максимальні, якщо не вистачає стажу за 12 місяців**

1

3

4

січень-грудень

27733,86

55467,72

Розрахунки:

*27733,86 = 220,11 грн × 126;

** 55467,72 = 440,22 грн × 126

Однак порахувати просто загальну суму декретних не вийде, адже з метою нарахування ЄСВ декретні слід розподілити на кожний місяць окремо шляхом множення середньоденної виплати на кількість к. днів кожного місяця, за які вони нараховані (абз. 2 пп. «2» п. 3 розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, даліІнструкція № 449). При цьому розрахунок декретних у місячному розмірі залежить від тривалості календарного місяця, тобто кількості календарних днів у ньому. Через це у різних місяцях розмір декретних виплат різний, що й показує таблиця нижче.

Обмеження середньоденної зарплати і декретних у місячному розмірі 2023

Місяці 2022 року, у якому настав страховий випадок

К-ть

днів у місяці

Середньоденна зарплата, грн

Допомога по вагітності та пологах у розрахунку на повний місяць, грн

мінімальна*

максимальна

мінімальна

(=кол. 2 × кол. 3)

максимальна

якщо

не вистачає стажу за 12 місяців

(= кол. 3 × 2)**

для всіх**

якщо не вистачає стажу за 12 місяців (=кол. 2 × кол. 4)

для всіх

(=кол. 2 × кол. 5, але не більше максимальної бази ЄСВ***)

1

2

3

4

5

6

7

8

січень

31

220,11*

440,21

3301,58

6823,41

13646,51

102 348,98

лютий

28

220,11

440,21

3301,58

6163,08

12325,88

92444,24

березень

31

220,11

440,21

3301,58

6823,41

13646,51

102 348,98

квітень

30

220,11

440,21

3301,58

6603,30

13206,30

99047,40

травень

31

220,11

440,21

3301,58

6823,41

13646,51

102 348,98

червень

30

220,11

440,21

3301,58

6603,30

13206,30

99047,40

липень

31

220,11

440,21

3301,58

6823,41

13646,51

102 348,98

серпень

31

220,11

440,21

3301,58

6823,41

13646,51

102 348,98

вересень

30

220,11

440,21

3301,58

6603,30

13206,30

99047,40

жовтень

31

220,11

440,21

3301,58

6823,41

13646,51

102 348,98

листопад

30

220,11

440, 21

3301,58

6603,30

13206,30

99047,40

грудень

31

220,11

440,21

3301,58

6823,41

13646,51

102 348,98

Розрахунок такий:

*220,11 = 6700 грн /30,44;

** 3301,58 = 6700 грн × 15/30,44, де у розрахунку використовуємо 6700 грн — мінімальна зарплата грудня 2022, так як при виході у декрет у січні 2023 для максимального обмеження рахується мінімальна зарплата попереднього місяця, тобто грудня 2022;

*** максимальна база ЄСВ у січні-грудні 2023 – 100500 грн (=6700 грн × 15). При застосуванні даного правила щодо декретних за місяць беремо розмір максимальної бази ЄСВ, що діяла в місяці, за який вони нараховані, так як максимальна база при нарахуванні допомоги по вагітності й пологам застосовується окремо за кожен місяць (див. абз. 12 пп. «2» п. 3 розділу IV Інструкції № 449). Аналогічне правило діє щодо перехідних» лікарняних і відпускних

 

Як застосовуються обмеження до суми декретних за повний місяць

Зверніть увагу на загальний мінімальний і максимальний розмір декретних за повний місяць:

  • мінімальні декретні. Якщо декретні у розрахунку за повний місяць менші за мінімальну зарплату, то донараховувати їх до мінімальної не потрібно. Однак, якщо інших виплат не було або їх недостатньо, то у деяких місяцях так звана ЄСВ-різниця. Слід донарахувати єдиний соціальний внесок на різницю між його мінімальною базою (мінімальною зарплатою) та фактичною базою (декретними). Така ситуація у лютому, квітні, червні, вересні, листопаді 2023 року, тобто місяцях, які мають 28 і 30 к. днів (менше, ніж 30,44);
  • максимальні декретні. Декретні не можуть бути більшими за базу нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески (ч. 2 ст. 26 Закону № 1105). Для порівняння беремо максимальну базу ЄСВ, яка діє в місяці, за який декретні нараховані (абз. 12 пп. «2» п. 3 розділу IV Інструкції № 449). Як правило, така ситуація виникає у місяцях, які мають 31 к. день (більше, ніж 30,44). Однак такий розмір декретних у бюджетних установах – нетипове явище.

«Дотягувати» декретні за місяць до мінімальної зарплати, якщо вони менші, не потрібно. Дане обмеження діє лише щодо середньоденної виплати. У розрахунку за місяць декретні можуть бути меншими за мінімальну зарплату.

Увага – є обмеження:

  • середньоденна виплата (зарплата) ≥ мінімальна зарплата у місяці виходу в декрет/30.44
  • середньоденна виплата (зарплата) ≤ 15× мінімальна зарплата останнього місяця розрахункового періоду/30.44
  • середньоденна виплата (зарплата) ≤ 2× мінімальна зарплата у місяці виходу в декрет/30.44, якщо страховий стаж за останні 12 місяців менший 6 місяців
  • декретні у розрахунку на місяць ≤ 15 × мінімальна зарплата такого місяця, за який нараховані декретні.

Декретні при підвищенні мінімальної зарплати не перераховуються.

Калькулятор стажу

Приклад нарахування декретних у 2023 році

Працівниця уклала трудові відносини з установою 30.08.2022. Листок непрацездатності з типом причини «Вагітність і пологи» (код 2) було зареєстровано 18 січня 2023 року, тривалість 126 к. днів. Виплати протягом розрахункового періоду (01.01.2022-31.12.2022) — у таблиці нижче. Серпень 2022 року не включаємо, так це неповний місяць роботи. У жовтні 2022 року була відпустка за свій рахунок 5 к. днів.

Місяці розрахункового періоду

Фактичний заробіток (грн)

Кількість календарних днів (к. дн.)

Кількість днів відсутності з поважних причин

Вересень 2022

6000,00

30

Жовтень 2022

4721,00

31

5

Листопад 2022

6000,00

30

Грудень 2022

6500,00

31

Разом

23221,00

122

Потрібно обчислити суму допомоги по вагітності та пологах.

Розрахунок проводьте поетапно.

Етап 1. Обчисліть середньоденну виплату.

Суму фактичного заробітку працівника за повні відпрацьовані місяці розрахункового періоду розділіть на кількість календарних днів цих місяців (п. 3, п. 26 Порядку № 1266):

23221 грн ÷ (122 к. дн. – 5 к. дн.) = 198,47 грн

Етап 2. Порівняйте фактичну середньоденну виплату із середньоденним заробітком із однієї та двох мінімальних зарплат.

Це треба зробити, позаяк страховий стаж працівниці за останні 12 місяців до лікарняного менше шести місяців:

198,47 грн˂ 220,11 грн та 198,47 грн ˂ 440,21 грн

Як бачимо, фактичний середньоденний заробіток нижчий за мінімальний. Тому суму допомоги слід розраховувати із середньоденного заробітку, який обчислили з мінімальної зарплати, тобто 220,11 грн.

Етап 3. Розрахуйте розмір декретних.

Помножте середньоденну виплату, яку розрахували з однієї мінімальної зарплати, на кількість календарних днів лікарняного по вагітності та пологах:

220,11 грн ×126 к. дн. = 27733,86 грн

Етап 4. Суму 24835,86 грн для розрахунку ЄСВ треба розділити помісячно з 18.01.2023 по 23.05.2023 (126 к. дн.).

Така помісячна розбивка знадобиться для заповнення для заповнення Додатка Д1 об’єднаного Податкового розрахунку.

Помісячна розбивка декретних потрібна для ЄСВ-звітності. Маємо:

РОЗПОДІЛ ДЕКРЕТНИХ ПОМІСЯЧНО та НАРАХУВАННЯ ЄСВ

Місяць

К. дн.

Сума допомоги

(декретні)

зарплата

за місяць

ЄСВ за місяць*

січень

14

3081,54 (=220,11×14)

4000

1557,82

(=(2989,42 + 4000)×0,22)

лютий

28

6163,08 (=220,11×28)

1474,00

(з мінімальної бази, 6700 грн)

березень

31

6823,41 (=220,11×31)

1510,15

(=6823,41×0,22)

квітень

30

6603,3 (=220,11×30)

1474,00

(з мінімальної бази, 6700 грн)

травень

23

5062,53 (=220,11×23)

1474,00

(з мінімальної бази, 6700 грн)

Всього

126

27733,86

4000

7468,7

* застосовуємо мінімальну базу ЄСВ, якщо сума зарплати та декретних за місяць менша за мінімальну зарплату

 

Оподаткування декретних виплат 2023

По декретним нараховується лише ЄСВ 22% (8,41% — для осіб з інвалідністю). ПДФО та військовий збір з декретних не сплачується (пп. 165.1.1 ПК). Однак сума такого доходу відображається у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку з ознакою доходу «128».

На декретні ЄСВ – так, а ПДФО та ВЗ – не нараховуються

Також повністю всі декретні відображаються у Додатку Д1 Податковому розрахунку у тому місяці, у якому вони нараховані, незалежно від кількості днів (місяців) перебування у декретній відпустці.

Бухгалтерські проведення з нарахування декретних виплат

Бухгалтерські проведення з нарахування декретних виплат для бюджетної установи наведено нижче (цифри взято з попереднього прикладу).

Господарська операція

Дт

Кт

Сума,

грн

1

До Фонду подали заяву-розрахунок, щоб отримати декретні виплати

2114

6511

27733,86

2

Нарахували ЄСВ на суму декретних (за розрахунком)

8012

6313

7468,7

3

Отримали декретні виплати на спецрахунок

2314

2114

27733,86

4

Виплатили декретні працівниці

6511

2314

27733,86

5

Сплатили ЄСВ по декретним

6313

2313

7468,7

6

Витрати віднесено на фінансовий результат виконання кошторису

5511

8012

7468,7



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді