Трудові відносини зі студентом: як оформити

Роботодавці, які приймають на роботу студента, повинні оформити з ним трудові відносини належним чином.

Працевлаштовуйте студента за трудовим договором або договором цивільно-правового характеру.

До початку роботи працівника за трудовим договором подайте до територіальних органів ДФС за місцем обліку студента як платника ЄСВ повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Зразок повідомлення про прийняття працівника на роботу

Заробітну плату, відпускні та виплати, які нарахуєте відповідно до умов такого договору, в загальному порядку оподатковуйте ПДФО/військовим збором, а також нараховуйте на нього ЄСВ за ставкою 22%.

До доходу студентів, якщо той не перевищує законодавчо встановлену межу 2470 грн, зможете застосувати ПСП за умови, якщо працівник своєчасно подасть заяву на її використання (п.п.169.4.1 ПК).

Найпоширенішими серед договорів ЦПХ є договір на виконання робіт/договір підряду та договір надання послуг. За договором ЦПХ підрядник, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, а сам організовує і виконує свою роботу.

Якщо уклали зі студентом договір ЦПХ, то повідомлення до органу ДФС про прийняття працівника на роботу не подавайте і запис про виконання роботи у трудовій книжці не робіть.

Суму доходу, яку студент отримає за договором ЦПХ, оподатковуйте ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%, а також нараховуйте на нього ЄСВ за ставкою 22%.

За інформацією ГУ ДФС у Івано-Франківській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді