Додаткова відпустка за шкідливі умови праці: хто має право та як надавати

UA RU

Право на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці мають працівники, посади і професії яких містить Список виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, який КМУ затвердив постановою від 17.11.1997 № 1290 (далі — Список).

До розрахунку часу, який дає працівнику право на додаткову відпустку, зараховуйте дні, коли він фактично був зайнятий на роботах із шкідливими і важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад (п. 10 Порядку застосування Списку, затвердженого наказом Мінпраці від 30.01.1998 № 16).

Тривалість такої відпустки встановіть колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника у цих умовах.

Однак пам’ятайте, що працівники, які працюють неповний робочий день менше половини тривалості робочого дня для працівників, яких містить Список виробництв, цехів, професій і посад, права на щорічні додаткові відпустки не мають.

За інформацією Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93709

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
228034

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5282

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58167

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді