Нові вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування — вже діють

UA RU

З початку серпня виробництво органічної продукції за галузями, її обіг, маркування, реалізацію, а також сертифікацію органічного виробництва слід проводити за новими правилами. Їх встановлює Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» від 10.07.2018 № 2496-VIII.

Щоб підвищити прозорість органічного ринку та відповідальність його учасників, Мінагрополітики вестиме відкриті реєстри. Інформація в них буде загальнодоступною, тож усі охочі зможуть отримати актуальні дані про:

  • операторів органічного ринку;
  • органи сертифікації, що мають право на проведення сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;
  • наявність на ринку України органічного насіння і садивного матеріалу.

Держпродспоживслужба контролюватиме сферу органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Вона перевірятиме, як працюють оператори та органи сертифікації, проводитиме планові та позапланові заходи моніторингу органічної продукції, щоб на ринок не потрапляла неорганічна продукція, маркована як органічна.

За порушення у сфері органічного виробництва передбачені штрафи — від 5 до 8 мінімальних зарплат. Штрафуватимуть осіб, які реалізують продукцію без сертифіката, що засвідчує відповідність процесу виробництва продукції та/або її обігу вимогам законодавства у сфері органічного виробництва.

Джерело: Урядовий портал

Нові вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування — вже діють
Іван Левадськийексперт з бухобліку та оподаткування в бюджетній сфері, Київ
Пояснили на прикладах, як має діяти бюджетна установа, яка отримала від постачальника неякісний товар. Навели зразки заповнення документів, щоб зняти з реєстрації у Казначействі бюджетні зобов’язання.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3767

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
34873

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5756

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29261

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді