Мінекономіки нагадало прокурорам, хто і як контролює сферу закупівель

Контроль у сфері публічних закупівель та вжиття заходів за їх результатами не належить до компетенції Мінекономіки як уповноваженого органу у сфері публічних закупівель.

Тому Мінекономіки попросило регіональні та окружні прокуратури звертатися до тих органів влади, які наділені законом відповідними повноваженнями. Йдеться про випадки, коли потрібно:

  • проконтролювати, провести перевірку та моніторинг у сфері публічних закупівель,
  • вжити заходи, зокрема, пов'язані з представництвом в суді інтересів держави, у т. ч. щодо подання позовних заяв про визнання договорів про закупівлю недійсними.

Повноваження держорганів з контролю у сфері закупівель визначає стаття 7 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII. Вона встановлює, що:

  • Мінекономіки регулює та реалізує державну політику у сфері закупівель;
  • Держаудитслужба у сфері публічних закупівель проводить держфінконтроль через держфінаудит, перевірки закупівель, ревізії, моніторинг закупівель;
  • Антимонопольний комітет України як орган оскарження утворює постійно діючу адміністративну колегію (колегії) з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель;
  • Рахункова палата під час заходів державного зовнішнього фінконтролю (аудиту) може виявляти ознаки кримінального або адміністративного правопорушення. У такому разі вона повідомляє про них відповідні правоохоронні органи. А ті за результатами розгляду матеріалів Рахункової палати інформують її про вжиті заходи реагування.

Джерело: лист Мінекономіки від 24.10.2019 № 3304-04/43942-05

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4138

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35640

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
6080

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29808

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді