Як бухгалтеру не відповідати за помилки інших працівників

Якщо в акті ревізії ревізори зафіксували порушення, вони обов’язково зазначають винних осіб. Такими вважають тих:

  • хто згідно із законодавством та своїми посадовими обов’язками відповідають за фінансово-господарські операції, які провели з порушенням законодавства;
  • чиї дії (бездіяльність) призвели до такого порушення.

Щоб встановити винних осіб, ревізори всебічно досліджують порушення, які виявили, вивчають пояснення, що отримали від працівників, причетних до цих порушень, посадові інструкції працівників тощо.

Аби бухгалтер не відповідав за чужі помилки, у посадовій інструкції бухгалтера потрібно визначити конкретні обов’язки, які стосуються компетенції відділу, а не інших структурних підрозділів установи.

Аби ревізори не визнали вас винним, ознайомтеся з порадами колишнього ревізора у статті «Як окреслити межі відповідальності бухгалтера: поради від ревізора».

Всім знайома ситуація, коли водій замінює літній комплект шин на зимовий або навпаки, і не надає в бухгалтерію акт. Результат — облік пробігу шин не відповідатиме реальному. Ревізори такий факт не залишать без уваги і обов’язково шукатимуть винного. Як не відповідати за неуважність інших та примусити водія попереджати про такі роботи бухгалтера, прочитйте у статті «Пробіг автомобільних шин на контролі у ревізорів».

Незабаром закінчиться бюджетний рік і установа має сплатити зобов’язання, які брала протягом року, коли укладала договір. А фінансування, як завжди обмежено. Чи несуть відповідальність посадові особи установи за порушення термінів оплати, визначених умовами договору та як ревізори перевіряють виконання господарських договорів — розкаже колишній ревізор на семінарі «Невідкладні заходи наприкінці бюджетного року».

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8521

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
18660

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді