«Трудові» штрафи зменшать — очікуємо змін до КЗпП

Законопроєкт № 1233 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» очікує на друге читання. Його доопрацювали та визначили розміри штрафів за порушення трудового законодавства, які суттєво відрізняються від тих, що були в першому варіанті законопроекту.

«Трудові» штрафи зменшать — очікуємо змін до КЗпП

Так, штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного працівника законопроєкт у першій редакції пропонував замінити попередженням для тих роботодавців, що вчинили порушення вперше. Якщо ж його роботодавець знову вчинить протягом року після письмового попередження, штраф становитиме 4 мінімальних зарплати за кожного працівника. Доопрацьований законопроєкт передбачає зменшення штрафу з 30 до 10 мінімальних зарплат за кожного працівника. Однак, якщо його вчинять повторно протягом двох років з дня його виявлення, розмір штрафу становитиме 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення.

Штраф у 10 мінімальних зарплат за кожного працівника (недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, гарантій мобілізованих працівників) все ж таки зменшать до 2 мінімальних зарплат за кожного працівника.

Штраф у 100 мінімальних зарплат (за недопущення до перевірки з питань оформлення трудового договору, повноти працевлаштування, сплати ЄСВ при виплаті зарплати) замінять штрафом не у 8 мінімальних зарплат, а 16 мінімальних зарплат.

Штраф в одну мінімальну зарплату (за кожне порушення інших вимог трудового законодавства) не замінять на попередження. Розмір штрафу не зміниться. Більше того, він збільшиться вдвічі, якщо таке порушення виявлять знову протягом року.

Окрім цього, доопрацьований законопроєкт № 1233 передбачає новації:

  • можна сплатити лише 50% штрафу і більше не платити — якщо цей розмір буде сплачено протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю;
  • штрафи за окремі порушення не застосовуватимуть взагалі, якщо роботодавець виконає припис Держпраці і усуне виявлені порушення.

Однак за ряд порушень Держпраці штрафуватиме одночасно із винесенням припису незалежно від того, чи усунули виявлені під час перевірки порушення.

Із законопроєкту № 1233 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)»

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8620

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
18988

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді