Для військовослужбовців і правоохоронців ввели матеріальну відповідальність

UA RU

Для військовослужбовців і правоохоронців ввели матеріальну відповідальність

Військовослужбовців, військовозобов’язаних, резервістів та правоохоронців притягатимуть до матеріальної відповідальності за шкоду, яку було завдано з їх вини шляхом знищення, пошкодження, створення нестачі, розкрадання або незаконного використання військового та іншого майна під час військової служби або виконання службових обов’язків.

Закон України «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та прирівняних до них осіб за шкоду, завдану державі» від 03.10.2019 № 160-IX набрав чинності 31.10.2019. Він визначає три види матеріальної відповідальності:

  • обмежена;
  • повна;
  • підвищена.

Так, за завдану з необережності шкоду передбачена обмежена матеріальна відповідальність у розмірі завданої шкоди, але не більше 15 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб.

Натомість за шкоду, завдану розкраданням або втратою озброєння, зброї та боєприпасів до неї, особа нестиме підвищену матеріальну відповідальність у кратному співвідношенні до вартості такого майна, але не більше десятикратного розміру його вартості.

Із Закону України «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та прирівняних до них осіб за шкоду, завдану державі» від 03.10.2019 № 160-IX

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді