Що вважати форс-мажором у зв'язку з карантином — роз’яснення ТПП

Через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та поширення COVID-19 не всі суб’єкти господарювання зможуть виконати свої зобов’язаня перед контрагентами.

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ: Міфи і правда про коронавірус

З огляду на це Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)» від 17.03.2020 № 530-IX.

Він вносить зміни до Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні». А саме у частині 2 статті 14-1 чітко прописує, що «карантин, впроваджений Кабінетом Міністрів України», належить до форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили; далі — форс-можорні обставини ).

Що вважати форс-мажором у зв'язку з карантином — роз’яснення ТПП

Як тепер діяти суб’єктам господарювання — роз’яснює ТПП України.

  1. Сторона, для якої виникли ці обставини, зобов’язана у будь-якій формі повідомити про їх виникнення іншу сторону.
  2. Щоб урегулювати відносини сторін за договорами, слід укласти додаткові угоди до договору про перенесення строків зобов’язань. Це автоматично усуне порушення строків виконання договірних зобов’язань та не потребуватиме засвідчення форс-мажорних обставин ТПП України або уповноваженою нею регіональною ТПП
  3. Сертифікат про форс-мажорні обставини є підставою для звільнення від відповідальності за невиконання/неналежного виконання зобов’язань на територіїУкраїни.
  4. Щоб за потреби отримати Сертифікат у зв’язку з введеним карантином, слід подати до ТПП України заяву за стандартною процедурою засвідчення форс-мажорних обставин, встановленою Регламентом, затвердженим рішенням Президії ТПП України від 18.12.2014 № 44(5).
  5. ТПП України спрощує подачу заяв їх можна подавати в електронному варіанті на офіційні електронні адреси регіональних ТПП. Разом із заявою слід подати мінімальний пакет документів копію договору, копії наказу (розпорядження) та повідомлень (сповіщення іншої сторони).

Не належить до форс-мажорних обставин:

  • зростання офіційного та комерційного курсів іноземної валюти до національної валюти;
  • дефолт;
  • фінансова та економічна криза;
  • відсутність у боржника необхідних коштів;
  • недодержання/порушення своїх обов'язків контрагентом боржника;
  • відсутність на ринкупотрібних для виконання зобов’язання товарів.

За матеріалами офіційного сайту ТПП України

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38390

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1901

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
11950

Паспорт бюджетної програми місцевого бюджету 2025

Складають паспорт бюджетної програми місцевого бюджету усі головні розпорядники за коштами місцевого бюджету. Розкажемо про особливості заповнення, внесення змін та термін затвердження.
53528

Як підготувати бюджетний запит на 2025 рік

Бюджетний запит – це початок циклу щорічного бюджетного процесу. Як його готувати при складанні проєктів місцевих бюджетів, якими правилами та нормативними документами керуватися, про інструкцію з підготовки бюджетних запитів, типовий перелік результативних показників, типові недоліки підготовки бюджетних запитів – питання даного огляду.
25808

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді