Допомога по частковому безробіттю: кому надається та необхідні документи

4 способи залишити працівників вдома

Сьогодні 31 березня 2020р. у Закон України «Про зайнятість населення» було внесено зміни. А саме: з’явилася нова стаття «Допомога по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України».

Відповідно до неї застрахована особа в разі втрати нею частини заробітної плати внаслідок вимушеного через карантин скорочення виробництва може розраховувати на допомогу. Така доплата надається роботодавцям із числа малого та середнього підприємництва.

Допомога по частковому безробіттю: кому надається та необхідні документи

Для отримання допомоги роботодавець має подати до місцевих органів виконавчої влади за місцем реєстрації наступні документи:

  1. Заяву у довільній формі;
  2. Копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) виробництва та переліком заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби;
  3. Відомості про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта), у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю згідно з цією статтею;
  4. Довідку про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що виникла протягом п’яти років, що передують року зупинення (скорочення) виробництва.

Допомога встановлюється на кожну годину, на яку працівникові, згідно з Нормами, було скорочено тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин окладу, але не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
195026

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
30608

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді