Карантин як підстава оголошення простою підприємства

Карантин торкнувся усіх сфер життя і праці українців. Багато громадян вимушені брати відпустку за свій рахунок через дії, спрямовані на уникнення поширення пандемії.

Антикризовий онлайн марафон - ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ

Карантин як підстава оголошення простою підприємства

В даному випадку простій підприємства, що було спричинено призупиненням його діяльності внаслідок карантину, дає можливість керівництву врегулювати питання витрат в частині оплати праці, дещо їх зменшивши, не виходячи з рамок законодавства.

Звіт з праці: НЕ ПРОПУСТІТЬ

Згідно зі ст. 34 КЗпП, у разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Або ж, як у випадку карантину, частково відправлені у відпустку з причин простою зі збереженням зумовлених законодавством 2/3 тарифної ставки.

У випадку ж якщо простій підприємством оголошено безпідставно, то працівникам повинні сплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу. Це слідує із постанови ВС/КЦС від 30.01.2019 р. у справі № 210/5853/16-ц.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
10733

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
43296

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
83588

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2382

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді