Лікарняні під час простою: як розраховувати і сплачувати

Лікарняні під час простою нараховуються за стандартною схемою, виходячи з розрахунку середньої заробітної плати працівника. Але є й виключення.

Скачати заяву-розрахунок лікарняних

Лікарняні під час простою: як розраховувати і сплачувати

У Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105 говориться, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї страхових випадків, зокрема, тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання.

Виходячи з цього, у разі якщо застрахована особа не здійснює трудову діяльність (підприємство не працює та не оформлено простій) та не нараховується заробітна плата, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.

⚡️ УВАГА!!! Знижка на передплату «Головбух: Бюджет» до 40%!

Проте якщо під час простою підприємства з оплатою не нижче від двох третин тарифної ставки передбачено вихід працівника на роботу, а він захворів, йому призначається допомога по тимчасовій непрацездатності на підставі виданого лікарняного та обчислюється середня заробітна плата для розрахунку допомоги відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати.

За інформацією сайту Держпраці

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
30608

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді