Кому та коли подавати декларацію з плати за землю: роз’яснили податківці

Фахівці ДФС нагадали хто та коли має подавати декларацію з плати за землю.

Організації, що є платниками плати за землю щороку станом на 1 січня самостійно обчислюють суму податку та не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу ДФС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік відповідно до норм Податкового кодексу України (ПК). Цю декларацію слід подавати за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПК, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Якщо подати таку декларацію до 20 лютого то щомісячні декларацій не потрібно подавати.

Якщо організація подає першу декларацію (з фактичного початку діяльності як платника плати за землю) до неї потрібно додавати довідку (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Надалі таку довідку слід подавати у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі ( п. 286.2 ПКУ).

Про використання нової форми Податкової декларації з плати за землю

Разом з тим, платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року. Щомісячні декларації потрібно подавати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ).

Несвоєчасно сплатив плату за землю — приготуйся сплатити штраф

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Джерело: Головне управління ДФС у Київській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

З 11 жовтня 2024 року набула чинності оновлена форма електронної декларації. Оновлене й повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
68416

Електронна декларація – хто подає

❗️Подання електронної декларації – обов’язок посадовців бюджетних установ. Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану, яка її форма з 11 жовтня 2024 року та які штрафи передбачено – у нашій консультації.
91199

Податкова накладна 2024: порядок заповнення

Як заповнити нову форму ПН – приклад заповнення податкової накладної та інша корисна інформація щодо цього штрафонебезпечного документа – у даному огляді.
128467

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
37237

Звіт з праці 1-ПВ: бланки та інструкція

Звіт з праці (форма 1-ПВ) : ➤ хто подає ➤ строки подання звіту ➤ звіт за місяць ➤ звіт з праці за квартал ➤ як заповнити звіт ➤ скачати бланки.
85701

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді