Матеріальна допомога: за якою ставкою нараховувати ПДФО

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, прирівнюється до заробітної плати.

Зразок наказу про надання матеріальної допомоги

Матеріальна допомога: чи оподатковується ПДФО

Згідно з п. п. 163.1.1 п. 163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування фізособи є загальний місячний оподатковуваний дохід, а саме заробітна плата.

  1. Якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і така допомога надається всім або більшості працівникам, наприклад, допомога на оздоровлення, то така матеріальна допомога прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги оподатковується за ставкою 18%.
  2. Якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами й це носить разовий характер, то вона не включається до оподатковуваного доходу. Але лише у разі, якщо її сума не перевищує граничного розміру доходу, встановленого на 1 січня такого року, тобто у 2020 році гранична сума становить 2940 грн. Сума перевищення такої допомоги буде оподатковуватись ПДФО за ставкою 18%.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83351

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
9255

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
60464

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді