Як отримати ПДВ-пільгу: нові роз’яснення ДПС

Податкова служба України опублікувала на офіційному сайті третю частину Інформаційного листа №10 «Практичні особливості застосування звільнення від ПДВ».

Скачати податкову накладну за новою формою

Нові роз’яснення ДПС: особливості застосування ПДВ-пільги

Отже,

  1. Протягом якого періоду діє пільга з оподаткування ПДВ?

Змінами, запровадженими Законом № 540 визначено, що пільги з оподаткування ПДВ застосовуються до операцій, здійснених в період з 17 березня 2020 року і до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину.

  1. Чим визначено перелік товарів, які звільнені від оподаткування ПДВ?

Перелік лікарських засобів, виробів та медичного обладнання, які звльняються від сплати ввізного мита та операції, які звільняються від оподаткування ПДВ, затверджено постановою Кабміну № 224 від 20 березня 2020 року.

Антикризові заходи та оплата роботи в умовах карантину

  1. З якої дати застосовується режим звільнення від ПДВ?

Режим звільнення від оподаткування операцій застосовуватиметься з дати набрання чинності Постанови №271, яка регулює ці процедури, а саме з 8 квітня.

  1. Які критерії до товарів мають бути дотримані, аби отримати таку ПДВ-пільгу?

Головний критерій для застосування пільги з оподаткування – включення товару до перелку № 224. Проте Постанова № 271 запроваджує ще деякі додаткові критерії.

Оновлені довідники та реєстри від ДПС

  1. Чи може платник не застосовувати пільгу з оподаткування?

Податкові пільги надаються не окремим платникам податків, а застосовуються при здійсненні операцій з постачання тих чи нших товарів чи надання тих чи інших послуг. Тому платники ПДВ не мають права ні вдмовитися, ні зупинити використання режиму звільнення вд оподаткування.

  1. Чи необхідно платникам податку коригувати податкові зобов’язання з ПДВ, нараховані в період з 17 березня по 1 квітня?

Так, слід забезпечити проведення коригування податкових зобов’язань з ПДВ щодо операцій, які були здійснені з 17 березня і до 1 квітня включно.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
1964

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
56936

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48108

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді