Працевлаштування під час карантину: які професії затребувані?

Під час дії карантину суттєво змінились пріоритети щодо попиту та пропозиції робочих місць у різних сферах діяльності. Мінекономіки дає відповіді на головні питання щодо працевлаштування.

Пошук по Класифікатору професій

Працевлаштування під час карантину: які професії затребувані?

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України разом із Державною службою зайнятості прокоментували ключові питання щодо втрати роботи, отримання фінансової допомоги або допомоги у пошуку нової роботи.

1. Яким чином можна стати на облік у службі зайнятості в період карантину? Служба зайнятості на період карантину полегшила процедуру подання документів до центрів зайнятості. Особі потрібно заповнити лише дві заяви - про надання статусу безробітного та про призначення допомоги по безробіттю.

2. Чи здійснюється пошук роботи в період карантину? Продовжують працювати підприємства, які забезпечують життєдіяльність країни: продуктові та господарські магазини, комунальні служби, лікарні, аптеки, транспортні підприємства, пошта, фінансові та інші установи. З урахуванням ситуації, що склалася через карантин, фахівці центрів зайнятості продовжують дистанційно підбирати для безробітних підходящі вакансії, пропонувати їм роботу та проводити попередні узгодження з роботодавцями щодо кандидатів на вакансію.

Звіт з праці: НЕ ПРОПУСТІТЬ

3. Чи збільшилася кількість людей, які звертаються до центрів зайнятості? Станом на 16 квітня 2020 року кількість безробітних, зареєстрованих в державній службі зайнятості, становить 400,9 тис. осіб. За час з початку карантину, тобто починаючи з 12 березня, в службі зайнятості зареєструвалося 89,2 тисячі безробітних.

4. Які професії наразі найбільш затребувані на ринку праці? Наразі спостерігається попит роботодавців на працівників:

  • у сфері сільського та лісового господарства, такі як трактористи, агрономи, робітники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва тощо;
  • у сфері торгівлі та надання послуг, які наразі не є забороненими (продавець продовольчих товарів, касир, кухар, прибиральник, робітник з благоустрою);
  • у сфері логістики (кур'єр, водій, вантажник, підсобний робітник, укладальник-пакувальник, завідувач складу);
  • у сфері охорони здоров'я та надання соціальної допомоги (сестра медична, соціальний робітник);
  • у сфері забезпечення правопорядку (охоронник, сторож).

Є також вакансії для професіоналів та фахівців з досвідом роботи - бухгалтерів, фахівців, обліковців, лікарів, а також для кваліфікованих робітників - електрогазозварників, дорожніх робітників, слюсарів-ремонтників, електромонтерів.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74910

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
15406

Цивільно-правовий договір з працівником – зразок

Поговоримо про ЦПД договір – визначення, лікарняні, ЄСВ, термін дії, а також небезпечні формулювання, що можуть призвести до штрафів. Розглянемо, що краще: трудовий або цивільно-правовий договір, приклади оподаткування. Наводимо зразок договору.
313724

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
15691

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді