Зменшення зарплати працівникам під час карантину: чи є законним?

На час карантину роботодавець може зменшити розмір зарплати та премії працівникам, але лише за умови дотримання вимог трудового законодавства.

4 способи залишити працівників вдома

Зменшення зарплати працівникам під час карантину: чи є законним?

Ст. 14 Закону України «Про оплату праці» передбачає, що норми колдоговору, що допускають оплату праці нижче від норм, визначених генеральною, галузевою або територіальною угодами, можуть застосовуватись лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства терміном не більш як шість місяців. Проте в будь-якому разі оплачувати працю треба не нижче від державних норм і гарантій в оплаті праці.

Тому, якщо у колдоговорі ця норма прописана, підприємство може застосувати цей тимчасовий захід.

Однак треба пам’ятати про ст. 103 КЗпП, за якою про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення роботодавець повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни. Аналогічна норма є і в статті 29 Закону оплату праці. Тому в ситуації з карантином такий варіант не завжди підійде.

Однак можливі варіанти зменшення витрат на оплату праці, наприклад, шляхом впровадження дистанційної роботи на умовах неповного робочого часу. Звісно, лише за заявою працівника, який висловив бажання працювати на таких умовах. Оплачують працю при неповному робочому часі пропорційно до відпрацьованого часу.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
10733

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
43293

Грошове забезпечення військовослужбовців 2024

Як правильно обчислити грошове забезпечення військовослужбовців 2024 року, у якому розмірі нарахувати, які виплати входять до нього, коли і де виплачувати, як оподатковувати — дізнаєтеся з даної публікації.
83587

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2382

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді