Безпека та здоров’я на роботі: необхідно внести зміни до відповідних актів на підприємствах

У Держпраці заявили про необхідність внесення змін до актів підприємства щодо безпеки праці та здоров’я працівників. Крім того, наголосили на необхідності проведення позапланового інструктажу з питань охорони праці.

Перевірте, чи правильно нараховуєте зарплату

Безпека та здоров’я на роботі: необхідно внести зміни до відповідних актів на підприємствах

Особливості та порядок внесення змін до актів підприємства з безпеки праці та здоров'я працівників встановлено Порядком № 132.

Зазвичай, перегляд інструкцій з охорони праці проводиться в строки, передбачені нормативно-правовими актами з охорони праці, не рідше одного разу на 5 років, а для робіт з підвищеною небезпекою - не рідше одного разу на 3 роки.

Однак необхідність виконання роботи в умовах пандемії зумовлює зміну певних умов та особливостей праці. Це, в свою чергу, зумовлює перегляд інструкцій з охорони праці та доповнення їх певними правилами поведінки, порядком дотримання особистої гігієни, застосуванням засобів захисту тощо.

Відповідні знання і навички працівники, які продовжують працювати під час запроваджених карантинних заходів, мають отримати під час проведення позачергового навчання або інструктажу з питань охорони праці.

Як запровадити правила внутрішнього трудового розпорядку

Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведенні.

Таким чином, у разі зміни умов праці, зокрема пов'язаними в тому числі із пандемією COVID-19, керівник підприємства вносить відповідні зміни до нормативних актів з безпеки праці та здоров'я з урахуванням Порядку № 132 та інших нормативно-правових актів з охорони праці.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153071

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74912

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22059

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94209

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді