Засоби індивідуального захисту: що є обов’язковим на робочому місці?

За впровадженого карантину обов’язковою умовою продовження діяльності підприємств є забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та дотримання правил їх використання.

6 готових прикладів розрахунків, коли лікарняний — із «підступом»

Засоби індивідуального захисту: що є обов’язковим на робочому місці?

Тож задля безпеки та захисту здоров’я працівників, задіяних у робочому процесі, роботодавцям необхідно забезпечити їх засобами індивідуального захисту згідно з Мінімальними вимогами безпеки і охорони здоров’я. А саме:

  1. роботодавець зобов’язаний за свій рахунок забезпечити придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту;
  2. на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, працівникам видаються безоплатно спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші ЗІЗ за встановленими нормами;
  3. ЗІЗ мають використовуватися у разі неможливості уникнути або обмежити ризики для життя та здоров’я працівників;
  4. ЗІЗ використовують виключно за призначенням згідно з інструкціями з експлуатації, які мають бути зрозумілими для працівників.

Під час карантину працюєте у приміщенні установи? Дотримайтеся порад від Держпраці

В цих умовах основними завданнями служби з охорони праці виступають:

  • проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням;
  • сприяння впровадженню досягнень науки і техніки, прогресивних і безпечних технологій, сучасних засобів захисту;
  • інформування і надання роз’яснень працівникам підприємства з питань охорони праці;
  • проведення внутрішнього аудиту охорони праці та атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці;
  • взаємодія з іншими структурними підрозділами, службами, фахівцями підприємства та представниками профспілки.

За інформацією з сайту Держпраці

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153068

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22058

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94208

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді