Мінцифри: найпопулярніші питання щодо е-документів

Електронний документ вже достатньо давно використовується бухгалтерами України, зробивши виконання їхніх обов’язків дещо зручнішим. А за умов сьогодення використання е-документів стає чи не найбільшою необхідністю в рамках професійної діяльності.

Як запровадити дистанційну роботу

Мінцифри: найпопулярніші питання щодо е-документів

Мінцифри продовжує відповідати на найпоширеніші питання щодо електронних документів. Ось деякі з них:

  1. Чи мають електронні документи юридичну силу?

Так, оригіналом електронного документа є електронний примірник з обов’язковими реквізитами та електронним підписом автора.

Якщо електронний документ надсилається кільком адресатам або зберігається на кількох електронних носіях інформації, кожен з електронних примірників є оригіналом.

  1. Чи є паперова копія електронного документа оригіналом?

Оригінальність затверджує саме електронний підпис. За необхідності, звичайно, можна роздрукувати такий документ та квитанцію з інформацією про підпис. Але роздруковані документи обов’язково потрібно завірити власноручним підписом.

  1. Чи можна застосовувати е-документи в бухгалтерському обліку?

Так, первинні та зведені облікові документи можна створювати в електронній формі.

  1. Чи можуть бути електронні документи за необхідності доказами у суді?

Так, на них розповсюджуються загальні правила доказування та оцінки судом доказів. Подати такий документ до суду можна в оригіналі чи в електронній копії, підписаній КЕП. Але скріншоти та роздруківка електронного листування не вважаються електронними документами, тому не беруться до уваги судом.

  1. Що вважається датою створення електронного документа?

Документ отримує юридичну силу з моменту підписання. Але дата накладання е-підпису на договір не завжди є датою набуття чинності. Якщо ви плануєте підписати договір після його укладення, зазначайте це за допомогою формулювання “Договір набуває чинності з (дата)”.

За інформацією з сайту Мінцифри

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Як розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників

Коли справа доходить до подання звітності, у бухгалтера постають питання. Адже є сумісники, декретниці, нові працівники й ті, що звільнилися. Давайте розглянемо, як розраховується середньооблікова кількість штатних працівників.
54848

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3269

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді