Сплата ЄСВ для отримання субсидії: як оформити?

ДПС роз’яснює, що для добровільної сплати ЄСВ задля призначення житлової субсидії необхідно укласти договір.

Зразок заповнення Таблиці 6 Звіту з ЄСВ за березень 2020 року

Сплата ЄСВ для отримання субсидії: як оформити?

Адже призначення житлової субсидії відбувається якщо особа на момент призначення житлової субсидії сплачує ЄСВ у розмірі, не меншому мінімального, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням житлової субсидії.

Порядок укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування врегульовано ст. 10 Закону України від №2464-VI та розд. V Інструкції №449.

Особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, подає до контролюючих органів за місцем проживання заяву за формою згідно з додатком 3 до Інструкції №449, копію трудової книжки, виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, що посвідчує особу.

Після перевірки викладених у Заяві відомостей, контролюючими органами у строк не пізніше 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір з особою за формою, наведеною в додатку 4 до Інструкції №449.

Отже, нормами Закону №2464 передбачено укладення Договорів з:

  • членами особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню – на строк не менше одного року;
  • особами, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – на строк не менше одного року.

Договір є правовим документом, у якому сторони визначили свої права й обов’язки, виконання яких сторонами Договору є обов’язковим.

Договір може бути достроково розірваний:

  1. застрахованою особою
  • за її бажанням, якщо Договір діяв не менше одного року;
  • у разі систематичного порушення умов Договору територіальним контролюючим органом;
  1. контролюючим органом у разі
  • набуття застрахованою особою відповідно до Закону №2464 зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • виникнення обставин, що не відповідають визначеним Законом №2464 вимогам до осіб, які мають право брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • систематичного порушення застрахованою особою умов Договору; смерті застрахованої особи;
  • за згодою сторін, якщо Договір діяв не менше одного року.

В інших випадках дострокове розірвання Договору не допускається.

За інформацією з сайту ДПС

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83355

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
30292

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді