Самоізоляцію працівників 60+ можна оформити як простій. За яких умов?

Для такого оформлення і за неможливістю переходу підприємства на віддалений режим, організація має оголосити простій, затвердивши його документально.

6 готових прикладів розрахунків, коли лікарняний — із «підступом»

Самоізоляцію працівників 60+ можна оформити як простій. За яких умов?

В Мінсоцполітики прояснили, чи можна запровадити простій у разі самоізоляції працівників віком від 60 років.

Особи, які потребують самоізоляції, зобов'язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають.

Тож роботодавці мають забезпечити переведення працівників, в т. ч. тих, які потребують самоізоляції:

  • на дистанційний режим роботи;
  • або надати за згодою працівників щорічні оплачувані відпустки;
  • або за бажанням працівників надати відпустки без збереження зарплати.

Крім того, у міністерстві не виключають ще одного варіанту – при неможливості віддаленої роботи є правові підстави запровадити простій.

В такому випадку під призупиненням роботи треба розуміти також зупинення можливості виконання трудових функцій конкретним працівником.

Чинне законодавство безпосередньо не регламентує порядку та умов запровадження простою. Але у колдоговорі підприємствавстановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема, питання оплати праці, режиму роботи, тривалості робочого часу та відпочинку (ст. 13 КЗпП).

Тож простій може бути запроваджений як для всього підприємства, так і для окремих структурних підрозділів та працівників.

За матеріалами з сайту Мінсоцполітики

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153065

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74911

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22056

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94205

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді