ІПК більше не захищатиме від штрафів

З 1 січня 2021 року індивідуальна податкова консультація більше не захищатиме платників податку від накладення штрафів.

Скачати податкову накладну за новою формою

ІПК більше не захищатиме від штрафів

ДПС у м. Києві нагадує, що Закон №466 вніс зміни стосовно питань податкових консультацій.

Тепер у Податковому Кодексі чітко зазначено, що контролюючі органи надають безоплатно індивідуальні податкові консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства платникам податків за їх зверненням у паперовій або електронній формі.

До змін, внесених Законом №466 звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації приймались виключно в письмовій формі.

Оновлені довідники та реєстри від ДПС

Запит на отримання ІПК в електронній формі необхідно завіряти кваліфікованим електронним підписом. Вибір, у якій формі отримати ІПК, залишається за платником податків, а юридична сила ІПК, наданої в паперовій або електронній формі, – однакова.

Строк на надання платникові ІПК становитиме, як і зараз, 25 календарних днів. Але тепер продовжити його можна буде на 15 к. д. (до змін – на 10 к. д.). Тобто максимальний строк, протягом якого платник податків отримає відповідь від ДПС, тепер дорівнюватиме 40 к. д.

⚡️ УВАГА!!! Знижка на передплату «Головбух: Бюджет» до 40%!

Крім того, з 1 січня наступного року надана платнику індивідуальна податкова консультація більше не захищатиме його від притягнення до відповідальності – Закон № 466 указаною датою виключає з ПКУ абзаци 1-2 п. 53.1.

За матеріалами з сайту ДПС

ІПК більше не захищатиме від штрафів
Людмила Кравченко,керівник експертної групи Експертус Головбух
Перевірте, чи правильно ви оплачуєте працівникам роботу у святкові і вихідні дні

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14528

Приклади відрахувань із заробітної плати

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати — у статті.
348246

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
48534

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
38430

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді