Мінфін про оновлення порядку обліку податків, зборів, виплат та ЄСВ

Мінфін оприлюднив проект наказу, яким буде затверджено новий Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Організація роботи бухгалтерської служби

Мінфін про оновлення порядку обліку податків, зборів, виплат та ЄСВ

Як зазначено у пояснювальній записці, суть документу полягає в:

  • унормуванні правил ведення в контролюючих органах оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ;
  • забезпеченні функціонування автоматизованої системи контролів, які здійснюються підрозділами ДПС для забезпечення достовірності облікових показників щодо стану розрахунків платників з бюджетами та цільовими фондами;
  • запровадженні електронного документообігу в процесі ведення обліку платежів органами ДПС.

Чи пішов ЄСВ на карантин, або Хто і як покарає за несплату

У проекті нового Порядку уточнено, що метою такого обліку і складання звітності контролюючих органів є забезпечення користувачів повною, достовірною та неупередженою інформацією щодо стану розрахунків платників з бюджетами та фондами соціального і пенсійного страхування.

Для забезпечення достовірності відображення облікових показників здійснюється попередній та загальний контроль у терміни, встановлені цим Порядком.

Етапи попереднього контролю:

  • формування реєстрів співставлень;
  • аналіз даних реєстрів співставлень;
  • здійснення заходів щодо відпрацювання реєстрів співставлень.

Етапи загального контролю:

  • генерування модулів контролю за кожним реєстром співставлень;
  • проведення комплексу заходів, направлених на генерування всіх модулів контролю в установлені терміни;
  • маркування облікових показників на звітні дати, що пройшли загальний контроль.

Оновлені довідники та реєстри від ДПС

Відповідальними за коректність відображення первинних показників у інформаційної системи є працівники контролюючих органів.

Загальний контроль за достовірністю відображення в ІКП облікових показників забезпечується підрозділом, який здійснює облік платежів.

Дії працівників контролюючих органів під час відображення в інформаційній системі первинних показників фіксуються із зазначенням ідентифікатора користувача, дати та часу дії.

За матеріалами з сайту Мінфіну

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Реєстрація РРО

РРО – це сфера, в якій час від часу відбуваються зміни. І вони постійні. Процедура реєстрації звичайних РРО спростилася за останні роки. Про реєстрацію РРО – тема даної консультації.
6845

Списання ліків у бюджетній установі

Прочитайте, що робити з лікарськими засобами після того, як спливе термін їх придатності та як правильно списати протерміновані ліки.
13147

Основні засоби 2024

Основні засоби це матеріальні активи, без яких жодна установа, держорган, ОМС функціонувати не зможе. Та не усі матеріальні активи є основними засобами. Розглянемо детальніше, що таке основні засоби установи та які вони бувають у 2024 році.
170859

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді