Мінфін про оновлення порядку обліку податків, зборів, виплат та ЄСВ

Мінфін оприлюднив проект наказу, яким буде затверджено новий Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Організація роботи бухгалтерської служби

Мінфін про оновлення порядку обліку податків, зборів, виплат та ЄСВ

Як зазначено у пояснювальній записці, суть документу полягає в:

  • унормуванні правил ведення в контролюючих органах оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ;
  • забезпеченні функціонування автоматизованої системи контролів, які здійснюються підрозділами ДПС для забезпечення достовірності облікових показників щодо стану розрахунків платників з бюджетами та цільовими фондами;
  • запровадженні електронного документообігу в процесі ведення обліку платежів органами ДПС.

Чи пішов ЄСВ на карантин, або Хто і як покарає за несплату

У проекті нового Порядку уточнено, що метою такого обліку і складання звітності контролюючих органів є забезпечення користувачів повною, достовірною та неупередженою інформацією щодо стану розрахунків платників з бюджетами та фондами соціального і пенсійного страхування.

Для забезпечення достовірності відображення облікових показників здійснюється попередній та загальний контроль у терміни, встановлені цим Порядком.

Етапи попереднього контролю:

  • формування реєстрів співставлень;
  • аналіз даних реєстрів співставлень;
  • здійснення заходів щодо відпрацювання реєстрів співставлень.

Етапи загального контролю:

  • генерування модулів контролю за кожним реєстром співставлень;
  • проведення комплексу заходів, направлених на генерування всіх модулів контролю в установлені терміни;
  • маркування облікових показників на звітні дати, що пройшли загальний контроль.

Оновлені довідники та реєстри від ДПС

Відповідальними за коректність відображення первинних показників у інформаційної системи є працівники контролюючих органів.

Загальний контроль за достовірністю відображення в ІКП облікових показників забезпечується підрозділом, який здійснює облік платежів.

Дії працівників контролюючих органів під час відображення в інформаційній системі первинних показників фіксуються із зазначенням ідентифікатора користувача, дати та часу дії.

За матеріалами з сайту Мінфіну

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Облік кредиторської заборгованості

По боргам треба платити. Кредиторська заборгованість бюджетної установи – не виняток. Облік кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги, попередня оплата та післяплата, інвентаризація та списання простроченої кредиторської заборгованості – це питання даного огляду.
29227

Надходження в натуральній формі в бюджетній установі

У кейсі бухгалтерських проведень завжди зможете знайти проведення за різними господарським операціями, навіть такі, що не передбачає Типова кореспонденція. Наразі для вас — 4 приклади оприбуткування надходжень у натуральній формі.
8303

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3540

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді