Трудовий договір з неповнолітнім: чи це законно

Законодавство допускає прийняття на роботу осіб по досягненні ними чотирнадцятирічного віку.

Усі нормативні акти у сфері оплати праці в одній підбірці

Трудовий договір з неповнолітнім: чи це законно

Згідно із ст. 188 КЗпП України, для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров`ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

А частина 2 статті 47 ЦПК України надає можливість неповнолітнім особам віком від 14 до 18 років особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом.

Отже, за дотримання усіх необхідних вимог законодавства щодо праці неповнолітніх, роботодавець має право використовувати таку працю та заключати з неповнолітньої особою договір щодо трудових відносин.

За матеріалами з сайту Держпраці

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13847

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14886

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді