Мінекономіки: доопрацювання законопроекту «Про працю»

Уряд не полишає спроб оновити трудове законодавство, скасувавши застарілий КЗпП, та ухвалити законопроект "Про працю".

Календар бухгалтера з оплати праці на червень 2020

Мінекономіки: доопрацювання законопроекту «Про працю»

Наводимо основні його положення:

1. Облік трудової діяльності працівників пропонують вести в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб, а за бажання працівника дублювати у паперовій трудовій книжці.

2. Виписали 6 ознак трудових відносин, серед яких, приміром, той факт, що особа виконує роботи (надає послуги) аналогічні за змістом та характером роботі, що виконується працівниками роботодавця.

3. Буде 7 видів трудових договорів:

  • безстрокові;
  • строкові;
  • короткострокові;
  • сезонні;
  • з нефіксованим робочим часом;
  • учнівські трудові договори;
  • трудові договори з домашнім працівником.

Звіт з праці: НЕ ПРОПУСТІТЬ

3. Матимемо й 14 підстав для укладання строкового трудового договору, а також і короткостроковий трудовий договір, який укладений на строк до двох місяців.

4. Обов'язковою стане письмова форма трудового договору. Не виключають і можливість укласти електронний трудовий договір.

5. Роботодавець отримає право розірвати трудовий договір із працівником з власної ініціативи, але завчасно попередивши працівника, а за домовленість строки попередження можуть замінити грошовою компенсацією.

6. Трудовий договір зможуть розірвати з ініціативи роботодавця у зв'язку з відсутністю працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад 10 робочих днів підряд.

Під час карантину працюєте у приміщенні установи? Дотримайтеся порад від Держпраці

7. Нормальну тривалість робочого часу залишать 40 годин протягом кожного семиденного періоду. При цьому середня тривалість робочого часу працівників не повинна буде перевищувати 48 годин протягом кожного семиденного періоду з урахуванням надурочних годин.

8. Передбачать умови гнучкого режиму робочого часу та дистанційної (надомної) роботи.

9. Залишать 11 діючих святкових днів у році.

10. Щорічну основну оплачувану відпустку збільшать із 24 до 28 календарних днів.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13847

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14886

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді