Максимальну величину бази нарахування ЄСВ планують відмінити

Мінсополітики розробило законопроект, яким планує ввести регресивну шкалу сплати ЄСВ для тих, чиї зарплати становлять мільйони гривень на місяць.

На сьогодні максимальна величина бази нарахування ЄСВ за ставкою 22% обмежена 15 мінімальними зарплатами — 55 845 грн. Наразі в Україні налічується 60 тис. осіб, місячна зарплата яких перевищує 55 845 грн, а серед них є й ті, хто отримує від одного до декількох мільйонів грн. Тож регресивна шкала, яку розробило Мінсоцполітики, стосуватиметься усієї зарплати.

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики України:

Я не бачу нічого поганого в тому, щоб люди отримували високі зарплати, якби ЄСВ відраховувалось із усієї суми заробітної плати, а не з 55 845 грн. Ми розробили регресивну шкалу, яка дозволить відраховувати соціальні внески з усієї суми зарплати. Звісно, було б здорово, якби відраховувались усі 22%, скажімо, із 7 млн, але це може призвести до того, що почне скорочуватись розмір самої зарплатні. Тому ми й розробили механізм, який дозволить проводити відрахування таким чином, що сума, з якої відраховується ЄСВ, буде рости, а відсоток знижуватись.

За словами міністра, якщо депутати ВРУ підтримають цей законопроект, бюджет ПФУ отримає додатково 5 млрд. грн.

Джерело:Прес-центр Міністерства соціальної політики України

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47489

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36134

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6911

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3062

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53758

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді