«Карантинна» ПДВ-пільга: 4 правила застосування

Теми:
В ДПС навели 4 основних умови застосування пільги з ПДВ, що діє на період карантину.

СКАЧАТИ податкову накладну за новою формою

«Карантинна» ПДВ-пільга: 4 правила застосування

З 17 березня 2020 року і до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, операції з ввезення та постачання медичних засобів (перелік яких визначено урядовою постановою № 224) звільняються від оподаткування ПДВ.

Оскільки законодавчо звільнення передбачено на весь період дії карантину, а до переліку пільгових медикаментів вносилися зміни протягом строку його дії - податківці нагадують правила застосування "медичної" пільги з ПДВ у цей період:

1) податкові накладні, складені в період з 17 березня по 2 квітня 2020 року із застосуванням ставки 7 або 20 відсотки, вважаються такими, що складені з порушенням. Тому податкові зобов'язання з ПДВ, визначені у таких податкових накладних, підлягають коригуванню після повернення покупцям сплаченої ними суми ПДВ, або зарахування її в рахунок оплати майбутніх поставок;

Оновлені довідники та реєстри від ДПС

2) розрахунки коригування до податкових накладних, складених з 17 березня 2020 року на операції з постачання товарів з Переліку № 224 з нарахуванням суми ПДВ, складаються на дату повернення сум податку покупцям, а у разі зарахування таких сум податку в рахунок майбутніх поставок - на дату такого зарахування;

3) у разі зарахування сум податку в період з 17.03.2020 по 02.04.2020 року в рахунок майбутніх постачань - на дату такого зарахування складається податкова накладна на операцію з постачання товарів за номенклатурою, визначеною договором щодо обсягу таких майбутніх постачань;

4) в декларації за березень операція з постачання товарів з Переліку № 224 відображається виключно як звільнена від оподаткування ПДВ. Платник, який при складанні податкової звітності з ПДВ за березень 2020 року включив такі податкові накладні, має право подати уточнюючий розрахунок, на підставі якого зменшити податкові зобов'язання з ПДВ, нараховані за такими операціями.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2366

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
58598

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48616

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді