Прожитковий мінімум становитиме 40% середньомісячної ЗП: новий законопроект

Очікується, що прийняття законопроекту № 3515 дозволить встановити прожитковий мінімум в Україні у такому розмірі, який реально зможе забезпечити задоволення основних потреб людини в сучасних соціально-економічних умовах.

ТЕСТ для бухгалтера: Як організувати і оплатити роботу у період карантину

Прожитковий мінімум становитиме 40% середньомісячної ЗП: новий законопроект

Так, передбачається, що прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування держбюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше 40% у 2021 році та не менше 50% у 2031 році.

Нагадаємо, що прожитковий мінімум з 1 липня складає в загальному 2118 грн (2197 грн для працездатних осіб), тоді як мінімальна зарплата більша ніж удвічі за прожитковий мінімум (вона залишилася незмінною з початку року - 4723 грн).

Як звітувати до органів статистики у 2020 році

Одна з авторів законопроекту № 3515 Галина Третьякова стверджує, що прожитковий мінімум в країні поступово сягне своєї реальної величини - орієнтовно 4686 гривень.

За розрахунками Міністерства соціальної політики України фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах жовтня 2019 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 3 729 грн (з урахуванням суми обов'язкових платежів - 4 276 грн), а для працездатних осіб - 3 862 грн (з урахуванням суми обов'язкових платежів - 4 797 грн).

За матеріалами з сайту ВРУ

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
125411

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
16894

Утримання із заробітної плати – проводки

Нарахування заробітної плати в бюджетних установах включає проводки для відображення цих операцій в бухгалтерському обліку. Тож розповімо про проводки детальніше.
46504

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
10766

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
43399

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді