Готівковий обіг без копійок: рішення Нацбанку

14 березня Нацбанк презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 грн.

Під час презентації нових обігових монет в. о. Голови Національного банку України Яків Смолій також повідомив, що з 1 липня 2018 року в Україні застосовуватимуть правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків.

Відповідні норми містяться у постанові Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», яка передбачає, що:

  1. НБУ припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок. Ці монети залишаться в обігу й виконуватимуть функцію засобу платежу (гривня і надалі дорівнюватиме 100 копійкам), проте надалі готівковий обіг не поповнюватимуть новими монетами таких номіналів;
  2. для спрощення розрахунків встановлюватимуть правила заокруглення загальної суми покупки:
  • сума, що закінчується на1-4 копійки, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується на 5-9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  1. якщо у покупця є монети дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а продавець, у касі якого є такі монети, може видати ними решту;
  2. безготівкові розрахунки проходитимуть без заокруглення;
  3. населення і надалі зможе використовувати розмінні монети дрібних номіналів, а торговельна мережа — встановлювати маркетингові ціни, які закінчуються на 99 коп.

За інформацією Національного банку України

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді