Податкові штрафи: ДПС нагадує що наразі актуально

Закон №466 запровадив нові концепції відповідальності платників податків за окремі правопорушення, встановлені ПКУ, контроль за якими покладено на контролюючий орган.

Оновлений реєстр від ДПС

Податкові штрафи: ДПС нагадує що наразі актуально

Встановлено перелік обставин, що звільняють платника від фінансової відповідальності або пом’якшують її. Запроваджується новий склад податкових порушень та модифікація існуючих.

Так, змінено розмір штрафних санкцій за окремі податкові порушення, а саме:

1) З 23.05.2020 року збільшено штрафи за порушення, передбачені ст. 117, 120 ПКУ. Так, за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності суму штрафної санкцій збільшено зі 170 гривень до 340 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;

⚡️ УВАГА!!! Знижка на передплату «Головбух: Бюджет» до 40%!

2) З 01.01.2021 року змінено розміри штрафів за порушення правил сплати податків:

  • зменшено штрафи у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання: при затримці сплати до 30 днів – з 10 до 5 %, після 30 днів – з 20 до 10 %;
  • введено окремі штрафи для випадків умисного повторного порушення у розмірі 25% та умисного повторного порушення строком більше 90 днів – 50%.

Також з 1 січня 2021 року запрацюють, зокрема, оновлені норми ПКУ щодо направлення платникам податкових повідомлень-рішень. Так, п. 42.5 ст. 42 ПКУ визначено, що у разі якщо платник податків не подав заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет, листування з платником податків здійснюється шляхом надіслання за адресою.

Оновлені довідники та реєстри від ДПС

Крім того, вводиться удосконалений порядок розгляду заперечення до акта перевірки. Заперечення до акта перевірки та/або додаткові документи і пояснення, у разі їх подання платником податків у визначеному п. 86.7 ст. 86 ПКУ порядку, розглядаються комісією контролюючого органу протягом 10 робочих днів (замість календарних.

ДПС звертає увагу, що до п. 57.1 ст. 57 ПКУ внесено зміни щодо термінів сплати податків, а саме, визначено: якщо граничний строк сплати податкового зобов'язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов'язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

За матеріалами з сайту ДПС

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47628

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36419

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6965

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3121

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
54111

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді