Неповнолітній працівник досяг повноліття: які документи треба оформити

UA RU
Держпраці роз’яснило які документи повинен оформити роботодавець, коли неповнолітній працівник досяг повноліття, та як розраховувати тривалість щорічної відпустки у такому разі.
Нові нормативні акти у сфері оплати праці
Неповнолітній працівник досяг повноліття: які документа треба оформити

Відповідно до ст. 253 Цивільного кодексу України повноліття працівника слідвизначати з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

Від дня, з якого працівник буде вважатися повнолітнім, він втрачає право на пільги і гарантії, визначені КЗпП України, зокрема право на скорочений робочій час, щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день тощо.

Як звітувати до органів статистики у 2020 році

Як це оформити? При прийомі неповнолітнього на роботу був виданий наказ, оформлено низку кадрових документів, в яких зазначалося, що працівник є неповнолітньою особою. І у зв’язку з досягненням працівником повноліття роботодавцю необхідно видати наказ про встановлення нормальної тривалості робочого часу з дня, наступного за днем народження. Підстава для видання наказу – дані паспорта. Заява від працівника не потрібна.

Доцільним буде видати такій наказ за кілька днів до дня, коли працівнику виповниться 18 років, а також письмово інформувати працівника про пільги, які він втратить у зв’язку з досягненням повноліття: збільшиться тривалість робочого тижня, зменшиться тривалість щорічної основної відпустки з 31 к. д. до 24 к. д. тощо.

Тому тривалість відпустки рахується пропорційно:

  • із дати прийняття на роботу по дату виповнення 18 років — із розрахунку 31 к. д.;
  • із наступного дня і по дату закінчення робочого року — із розрахунку 24 к. д.
За матеріалами з сайту Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді