Строки виплати стипендій та заробітної плати: роз’яснюють фахівці Держпраці

Фахівці Держпраці роз’яснили у які строки потрібно виплачувати заробітну плату працівникам та стипендію студентам.

Заробітну плату виплачують працівникам установ регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який проводять виплату (ст. 115 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Розмір заробітної плати за першу половину місяця не може бути менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу працівника). Тобто, розмір авансу повинен складати не менше 50% тарифної ставки (посадового окладу) працівника за цей місяць. При визначенні авансу не враховують надбавки, премії та інші доплати, передбачені законодавством, адже їх потрібно виплачувати у строки, встановленні для виплати заробітної плати за підсумками місяця.

Преміювання працівників бюджетних установ у деталях

Якщо установа порушує встановлені строки виплати заробітної плати, працівник отримує право на компенсацію відповідно до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 № 2050-ІІІ.

Окрім того порушення строків виплати заробітної плати, установлених законодавством, тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб установ у розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1700 грн.) відповідно до статті 41 Кодексу України про адміністративні порушення.

Строки виплати стипендій визначені Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 №882.

За інформацією Управління Держпраці у Черкаській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
147983

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56394

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5217

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15656

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді