У квітні українці обиратимуть лікаря: як це зробити?

З квітня громадяни обиратимуть собі лікаря. Аби це зробити, потрібно підписати декларацію з лікарем.

Декларації укладатимуть у електронній формі — не буде жодних бланків, форм, печаток.

Щоб підписати декларацію з лікарем:

1) Зверніться у медзаклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію (якщо цей заклад вже підключено до електронної системи охорони здоров’я). При собі потрібно мати:

  • паспорт;
  • податковий номер;
  • мобільний телефон;
  • свідоцтво про народження дитини (якщо підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини).

2) Уповноважена особа закладу ПМД (реєстратор, медсестра або лікар) внесе ваші дані у систему «Електронне здоров’я».

Структура місцевих бюджетів у 2018 році

3) Уповноважена особа медзакладу роздрукує із системи «Електронне здоров’я» примірник декларації для перевірки. Якщо потрібно, працівник закладу внесе зміни в системі та роздрукує декларацію ще раз.

4) Якщо все правильно, уповноважена особа медзакладу роздрукує із системи «Електронне здоров’я» ще один примірник декларації.

Чому медичні працівники можуть залишитися без заробітку

5) Ви підпишете 2 примірники декларації: один для себе, інший — для медзакладу.

6) Уповноважена особа медзакладу поставить на декларації електронний цифровий підпис та надішле її в систему «Електронне здоров’я». Тепер ви в електронній системі охорони здоров’я.

Якщо ви задекларуєте вибір лікаря Національна служба здоров’я України (НСЗУ) з липня сплачуватиме гроші за ваше обслуговування закладу, у якому працює обраний вами лікар. Утім для цього медзаклад має автономізуватися та укласти договір із НСЗУ.

Джерело: офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я України

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
4601

Субвенція місцевим бюджетам

Субвенція – це виплата із державного бюджету місцевим бюджетам, яку надають лише на конкретні цілі. На що вона виділяється щороку – у цьому огляді.
52464

Інформаційна довідка щодо розрахунку обсягів освітньої субвенції

Освітня субвенція з державного бюджету покликана ОМС утримувати школи, професійно-технічні училища коледжі, які мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів. Механізм її розподілу базується на складній формулі й МОН в інформаційній довідці показало ті цифри, які впливали на розподіл освітньої субвенції у 2021 році. Призначення, наповнення та приклад такої довідки – у цьому огляді.
7603

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді