Вивільнення працівників: як правильно проводити

Держпраці надало інструкцію щодо вивільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників.

СКАЧАТИ Усі нормативні акти у сфері оплати праці в одній підбірці

Вивільнення працівників: як правильно проводити

При вивільненні працівників через скорочення чисельності або штату, роботодавець має здійснити наступні кроки:

1. Необхідно звернутися до профспілки щодо проведення консультацій із питань скорочення чисельності або штату працівників. Це потрібно зробити не пізніше, як за 3 місяці до запланованого звільнення.

2. Визначення переважного права на залишення на роботі в разі скорочення чисельності працівників. Тут необхідно враховувати переважне право на залишення на роботі, яке надається працівникам із більш високою кваліфікацією та продуктивністю праці, що визначено ст. 42 КЗпПУ. Також слід брати до уваги пільгові категорії громадян, звільнення яких з ініціативи роботодавця заборонене.

Як звітувати до органів статистики у 2020 році

3. Попередження працівників про можливе скорочення чисельності або штату працівників та пропонування іншої роботи. Працівники попереджаються не пізніше ніж за 2 місяці. Одночасно з попередженням про звільнення роботодавець пропонує працівникам іншу роботу на тому ж підприємстві — звісно, якщо така є. Насамперед пропонується робота за відповідною спеціальністю, а якщо такої роботи немає, — інша робота, яку працівник може виконувати з урахуванням стану здоров’я.

4. Повідомлення Державної служби зайнятості України про заплановане масове вивільнення Підприємствами заповнюється форма № 4-ПН, затверджена Наказом № 317. Вона подається не пізніше ніж за 2 місяці до вивільнення працівників до територіального органу Державної служби зайнятості за місцем реєстрації як платника ЄСВ.

Допоможемо знайти законні підстави звільнити працівників

5. Звернення до первинної профспілкової організації (профспілкового представника) щодо скорочення чисельності або штату працівників. Для профспілки важливим є дотримання 15-денного строку розгляду подання роботодавця. Про прийняте рішення профспілковий орган повідомляє власника чи вповноважений ним орган у письмовій формі в 3-денний строк після його прийняття. У разі пропуску цього строку вважається, що профспілковий орган надав згоду на розірвання трудового договору (ч. 5 ст. 43 КЗпПУ).

6. Звільнення працівника, видача йому трудової книжки та проведення розрахунку. Воно повинно відбуватися не раніше закінчення 2-місячного попереджувального строку. Відповідно до ст. 44 КЗпПУ, у разі припинення трудового договору згідно з п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпПУ працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247157

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
145122

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
72075

Скорочення працівників

Алгоритм скорочення працівників під час карантину й не тільки розглянемо у даній консультації.
10385

Звільнення працівників у воєнний час – зразки документів

Запровадження воєнного стану та збройна агресія призвели до збільшення частоти звільнення працівників у бюджетних установах з причин їх смерті, тривалої відсутності чи через знищення майна установ. Розглянемо детально ці процедури звільнення та які документи потрібно видати при цьому.
46882

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді