ПДФО з благодійної допомоги за новими правилами: черговий законопроект

Уряд ухвалив законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (ПК), який дасть змогу розширити коло отримувачів благодійної допомоги, звільнених від сплати ПДФО та військового збору, та збільшити граничний розмір нецільової благодійної допомоги.

Законопроект поширює звільнення від оподаткування ПДФО на:

▶ кошти або вартість майна (послуг), що надають як допомогу на лікування та медичне обслуговування:

  • платника податку;
  • члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення;
  • дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку

▶ кошти, які надають підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій:

  • дитині з інвалідністю;
  • дитині, у якої хоча б один із батьків є особою з інвалідністю;
  • дитині-сироті;
  • дитині, в якої один із батьків помер або загинув;
  • дитині з багатодітної чи малозабезпеченої родини тощо

▶ цільову благодійну допомогу, яку надають юридичні чи фізичні особи у будь-якій сумі:

  • іноземним закладам охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю тощо;
  • протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам або іноземним закладам охорони здоров’я для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, протезно-ортопедичних виробів, технічних та інших засобів реабілітації;
  • центрам соціальної підтримки дітей та сімей.

▶ цільову благодійну допомогу, яку надають юридичні чи фізичні особи у будь-якій сумі (вартості) з іноземних джерел:

  • закладам охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю тощо;
  • протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації платних реабілітаційних послуг, протезно-ортопедичних виробів, технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю;
  • будинку маляти, будинку дитини, будинку-інтернату, школі-інтернату, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї, притулку для дітей служби у справах дітей, центру соціально-психологічної реабілітації для дітей, центру соціальної підтримки дітей та сімей.

Окрім того, законопроект передбачає збільшення граничного розміру нецільової благодійної допомоги, у т. ч. матеріальної, яку надають резиденти — юридичні або фізичні особи платникам податку та яку не включають до оподатковуваного доходу (у 2018 році — з 2380 грн до 7140 грн).

Найближчим часом законопроект направлять на розгляд ВРУ.

За інформацією Міністерства фінансів України

Нагадуємо!
30 березня — останній день сплати:

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47489

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36134

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6911

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3062

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53758

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді